KROKIETY ZIEMNIACZANE ZAWIJANE W BOCZKU - POTATO CAKES WRAPPED IN BACON



Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku, te krokiety ziemniaczane są prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

Ziemniaki zostały utłuczone, dodałam do nich sparzony szpinak i cebulkę dymkę. Uformowane krokiety zostały zawinięte w boczek i podsmażone. Boczek dodał ziemniakom lekko podwędzany smak i chrupkość.

Najlepiej smakują jako samodzielne danie. Podałam je z sosem pomidorowym. Pyszne też będą z kwaśną śmietaną.

xo 

Na 4 osoby

Składniki:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
1 szklanka listków szpinaku, sparzonego i osiekanego
½ szklanki pokrojonej dymki,
1 łyżeczka listków tymianku
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
8 plasterków boczku

do podania
rukola
sos pomidorowy

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną wody, aż liście zwiędną, odsączamy na sitku i siekamy drobno. Dymkę kroimy na pół centymetrowe plasterki. Czosnek drobno siekamy.

Przekładamy ziemniaki do miski, dodajemy szpinak, tymianek, czosnek i dymkę. Doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko delikatnie, aby składniki się połączyły.

Dzielimy masę z ziemniaków na cztery części, formujemy z niej krokiety. Na desce układamy boczek na krzyż, na wierzchu kładziemy krokiet i zawijamy plastry boczku na drugą stronę.

Podsmażamy z obu stron na patelni w małej ilości oleju a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podajemy na sosie pomidorowym z rukolą. 

Inspirowane Bouleverd, Oakes & Mazzola.