GRZANKI W STYLU WALDORF - WALDORF TARTINE



Tym razem wersja sałatki Waldorf na grzance. Te grzanki bardziej jeszcze kojarzą się nam z okresem jesienno-zimowym, kiedy to jabłka i orzechy są najświeższe. Ale smaki te świetnie smakują o każdej porze roku.

Zostało mi trochę gorgonzoli, więc zrobienie grzanki ze składników do tej sałatki było naturalną kolejnością.

Ser gorgonzola z jabłkiem, orzechami włoskimi i selerem zostały zapieczone na pysznym chlebie. Bardzo smaczne. 

xo

Na 4 osoby

Składniki:

2 jabłka
8 orzechów włoskich
łodyga selera naciowego
olej z orzechów włoskich
sól i pieprz

1 ciabatta  lub bagietka
250 g gorgonzoli
1 łyżka masła

zielona pietruszka
liście selera naciowego

Wykonanie:

Kroimy jabłka na cienkie plasterki. Seler naciowy kroimy na plasterki. Orzechy siekamy.

Ciabattę lub bagietkę kroimy na kromki. Gorgonzolę rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Smarujemy chleb pastą z gorgonzoli, wykładamy na wierzchu po 4-5 plasterków jabłek, posypujemy plasterkami selera i orzechami włoskimi. Skrapiamy olejem z orzechów włoskich.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Posypujemy zieloną pietruszką i listkami selera.