SALATKA Z SOCZEWICY, ORKISZU I GRZYBÓW - FARRO SALAD WITH LENTILS AND MUSHROOMS



W tej sałatce znajdziemy ciekawe zestawienie ziemistych smaków soczewicy i grzybów z wiosennymi smakami cukinii i rzodkiewki.

Całość dopełniona została orzechowym smakiem orkiszu, cierpkimi suszonymi pomidorami i zieloną dymką oraz pietruszką. Sok z cytryny wnosi świeżą nutę.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka ziaren orkiszu
szczypta soli

1 szklanka zielonej soczewicy
½  łyżeczki soli
1 łyżeczka sody

250 g grzybów shitake
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

2 pomidory suszone
1 cukinia, średniej wielkości
5 rzodkiewek
pół ostrej, czerwonej papryczki
zielona pietruszka
dymka

sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz


Wykonanie:

Orkisz płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy wodę i trzymamy orkisz pod przykryciem.

W tym samym czasie gotujemy soczewicę: płuczemy ją, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy łyżeczkę sody. Gotujemy na małym ogniu aż będzie gotowa, ale przy przegryzieniu będzie stawiać lekki opór.

Równolegle, dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na wierzchu układamy grzyby. Oprószamy je czosnkiem i tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Cukinię kroimy na półcentymetrową kostkę. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek i pietruszkę siekamy. Grzyby kroimy w cienkie paseczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Czerwoną papryczkę kroimy w drobną kostkę.

Przekładamy ugotowany orkisz do miski. Dodajemy do niego soczewicę i posiekane grzyby. 

Następnie do sałatki dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, pokrojoną cukinię, czerwoną papryczkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekane rzodkiewki, dymkę i zieloną pietruszkę.

Całość polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, skrapiamy oliwą.

Odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły.