WIOSENNA ZIELONA SALATKA NA CIEPLO - GREEN AND WARM SPRING SALAD



Dla wszystkich spragnionych wiosny. Świeża i zielona sałatka z warzyw przygotowanych na ciepło. Smaki pięknie się ze sobą komponują.

Lekko podgotowane warzywa zachowały swój kolor i świeży smak.


xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 małe cukinie, cienkie i długie
1 szklanka mrożonego groszku
1 główka brokuła podzielonego na różyczki
4 cebule dymki
1 ząbek czosnku
tymianek
koperek zielony
zielona pietruszka
sól i pieprz
1 łyżka oliwy


Wykonanie:

Brokuły gotujemy na parze aż będą lekko miękkie i zachowają zielony kolor. Cukinie kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Dymkę z cebulkami kromy na 4 cm kawałki.

Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku i dymkę. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy do patelni cukinię. Smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy tymianek i doprawiamy pieprzem i solą.

Po chwili dodajemy groszek, dusimy wszystko aż groszek lekko zmięknie. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły i podgrzewamy przez chwilę.

Na koniec posypujemy posiekanym koprem i pietruszką.