TARTA MALINOWA Z LINZU BEZGLUTENOWA - GLUTEN FREE LINZER TORTE



Moich bezglutenowych eksperymentów ciąg dalszy. Dzisiaj wzięłam się za zrobienie tarty z Linzu, słynnego na cały świat wypieku sięgającego swoją historią siedemnastego wieku.

Korzystałam z przepisu Pierre’a Hermé, który przerobiłam trochę na ciasto bezglutenowe. Cechą charakterystyczną Linzer Torte jest duży udział w cieście migdałów lub orzechów laskowych i przypraw korzennych oraz kratka z ciasta na wierzchu.

W tarcie tej znajdziemy fantastyczne połączenie smaku malin z cynamonem. Bardzo aromatyczna cierpko-, słodko-korzenna tarta.


xo



Składniki:

1 szklanka mielonych migdałów lub migdałów blanszowanych
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
0,25 łyżeczki kwiatu soli morskiej
1/2 kostki masła, pokrojonego w kostkę

1 szklanka dżemu malinowego dobrej jakości, z pestkami

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy migdały, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki migdałowej masło, mąkę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cynamon. 

Miksujemy aby rozdrobnić składniki, a następnie dodajemy jajko i miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą  i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło.

Oddzielamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę do tarty (ja użyłam kwadratowej), schładzamy ciasto jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem.

Po pół godziny smarujemy dżemem spód tarty. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy radełkiem paski. Układamy paski na wierzchu tarty w kratkę i pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.