BAKLAZAN Z SOSEM JOGURTOWYM I GRANATEM - EGGPLANT WITH BUTTERMILK SAUCE AND POMEGRANATE



Dzisiaj bodajże najpiękniejszy sposób na przygotowanie bakłażana. Wyjątkowo pyszny. Bakłażan według przepisu  z książki Plenty Yotama Ottolenghi.

Podczas pieczenia bakłażan nabiera wspaniałego orzechowego smaku. Świeżą nutę nadaje mu cytrynowy tymianek. Podajemy bakłażan z sosem z jogurtu i maślanki oraz bardzo świeżym granatem.

Moja modyfikacja polega na tym, że bakłażany upiekłam w grubych plastrach. Także do zrobienia sosu, zamiast świeżego, użyłam ząbek pieczonego czosnku.

Kolorystycznie i smakowo - cudo!

xo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 bakłażany średniej wielkości
sól i pieprz
oliwa
tymianek cytrynowy (jeżeli go nie mamy, to możemy zastąpić go zwykłym tymiankiem i skórką cytrynową)

½ szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki maślanki
ząbek pieczonego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

oliwa
zatar (mieszanka prażonego sezamu, tymianku, oregano i soli)
świeży tymianek


Wykonanie:

Bakłażan kroimy wzdłuż na grube plastry o grubości 1,5 cm. Nacinamy je na ukos, w kratkę, nie przecinając miąższu do końca. Układamy plastry na blasze do pieczenia, skrapiamy je oliwą, doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy obficie cytrynowym tymiankiem.

Pieczemy bakłażan w piekarniku w 180 stopniach aż lekko zbrązowieje, ok. 30 minut. Razem z bakłażanem pieczemy czosnek (wg przepisu tutaj).

Podczas gdy bakłażan się piecze przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z maślanką i oliwą oraz upieczonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy sos pieprzem i solą.

Wydobywamy z granatu nasiona.

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika, układamy je na półmisku, polewamy sosem, posypujemy owocami granatu, skrapiamy oliwą i posypujemy na wierzchu tymiankiem.