TARTA Z KREMEM MORELOWYM I OWOCAMI - APRICOT CURD AND FRESH FRUIT TART


A dzisiaj przepis na bardzo letnią tartę. Kruche, chrupiące ciasto, krem morelowy i świeże owoce jagodowe.

Co musimy zrobić? Upiec spód z kruchego ciasta i przygotować krem. Ja wykorzystałam krem morelowy, ale krem budyniowy o smaku waniliowym też będzie wspaniały.

Chociaż to nie konieczne ale po posmarowaniu owoców roztopionym dżemem truskawkowym lub morelowym, nabierają one pięknego blasku.

xo

Na 1 tartę o średnicy 24 cm lub 8 tarteletek

Składniki:

 kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko

krem morelowy wg tego przepisu

świeże owoce:
truskawki
maliny
kiwi
borówki
morele
brzoskwinie

dżem morelowy lub truskawkowy

Wykonanie:

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty.

Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i dopiekamy na złoty kolor przez około 10-15 minut.

Gdy ciasto ostygnie na spód wykładamy krem morelowy. Na wierzchu układamy dekoracyjnie świeże owoce. W rondelku podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy nim świeże owoce.

Inspiracja Barefoot Contessa Cookbook, Ina Garten.