TORT Z KREMEM Z MASCARPONE I BIALEJ CZEKOLADY Z MALINAMI - WHITE CHOCOLATE MASCARPONE CREAM TORTE WITH RASPBERRIES



Co tu dużo mówić. Krem z białej czekolady i mascarpone z malinami to połączenie nad wyraz udane.

Biszkopt ma bardzo delikatny, lekko cytrynowy smak. Krem z białej czekolady i mascarpone jest słodki i waniliowy. Lekko cierpkie maliny i malinowy sos dodają kontrastu.

Wyjątkowy deser a bardzo łatwy do zrobienia.

xo


Składniki:

5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
½ szklanki cukru
1/2 kostki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki migdałowej
4 łyżki mąki tortowej
skórka otarta z jednej cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny

2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 tabliczki białej czekolady
250 g mascarpone

maliny
sos malinowy, przygotowany jak baza do sorbetu malinowego, przepis  tutaj

Wykonanie:

Przygotowujemy krem:
Jajka ubijamy z cukrem i wanilią w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze, aż jajka potroją swoją objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska. Pilnujemy aby żółtka się nie zważyły.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy do kremu białą czekoladę pokruszoną na małe kawałki. A następnie dodajemy mascarpone, po jednej łyżce i ubijamy na puszystą masę. Krem schładzamy.

Biszkopt:
Rozdzielamy jajka. Żółtka odstawiamy na bok. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do białek dodajemy żółtka po jednym, miksujemy do połączenia składników. Kolejnym krokiem jest dodanie do białek - na małych obrotach miksera - przesianych składników oraz mąki migdałowej.

Do masy dodajemy skórkę cytrynową i jedną łyżkę soku cytrynowego i mieszamy ciasto bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Kiedy ciasto będzie ostudzone, przekrajamy je na pół. Jedną część kładziemy na paterę, smarujemy spód połową masy z białej czekolady, przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch smarujemy drugą połową masy, posypujemy malinami i polewamy malinowym sosem.