TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOGLU MOGLU - STRAWBERRIES BAKED IN SABAYONE


Kto z nas nie lubi żółtek ubijanych z cukrem na gęstą masę; kogel mogel to najszybszy deser, jaki można przygotować.

Kogel mogel, po włosku zabaglione, po francusku sabayone, znany jest w wielu kuchniach. Włoski zabaglione ubijamy jest z winem marsala. Polewamy nim owoce sezonowe i deser gotowy. Doskonale to smakuje, gdy zapieczmy kogel mogel.

W mojej ulubionej, zaprzyjaźnionej restauracji Familia Marco Polo w Sopocie, już od wielu lat truskawki zapiekane w koglu moglu królują w menu. Deser ten został doprowadzony do perfekcji. Szczególnie uwielbiam, kiedy truskawki zastąpione są poziomkami. Podane z gałką lodów – niebo.

xo

Na 4 porcje

Składniki:

4 żółtka
¼  szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej

4 szklanki truskawek
lody waniliowe

Wykonanie:

W misce postawionej nad rondlem z gotującą się wodą ubijamy żółtka z cukrem i esencją waniliową, aż potroi swoją objętość.

W żaroodpornym naczyniu układamy oczyszczone truskawki, zalewamy je koglem moglem i zapiekamy pod grillem w piekarniku aż wierzch się lekko zrumieni.

Podajemy z lodami.