JAGODOWY TORT TRUFLOWY – BLUEBERRY TRUFFLE TORTE



Dzisiaj przedstawiam bogate ciasto truflowe o smaku białej czekolady i borówek. Na pewno stanie się jednym z Waszych ulubionych deserów.

Zmodyfikowałam przepis na truflę czekoladową z morelami i zamiast czekolady gorzkiej i musu morelowego użyłam czekoladę białą i mus z borówek.

Rezultat jak widać. Wilgotne, gęste i bardzo jagodowe.

xo

Składniki:

1 i 1/2 szklanki musu z jagód lub borówek
3 tabliczki  białej czekolady
½ szklanki masła
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki migdałowej

Wykonanie:

Myjemy dwie szklanki borówek, zagotowujemy owoce w rondelku i po ostudzeniu miksujemy na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywno. Odstawiamy.

Trzy tabliczki czekolady i masło roztapiamy w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej 1 szklankę musu z jagód.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka aż będą blade i zwiększą objętość. Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę z jagodami, mieszamy dokładnie aby masa się połączyła często zbierając masę z brzegów naczynia. Dodajemy do masy mąkę migdałową i ziemniaczaną. Na koniec do masy delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.

Nadzienie wylewamy do szczelnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Wstawiamy formę do innego głębokiego naczynia, formę z ciastem przykrywamy folią. Do zewnętrznego naczynia wlewamy gorącą wodę.

Wkładamy formę w kąpieli wodnej do piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Po ostudzeniu tortu smarujemy wierzch pozostałym musem z borówek. W misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy białą czekoladę, skrapiamy czekoladą wierzch ciasta.