ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW - ROASTED VEGETABLE SOUP



Wspaniała zupa z warzyw korzeniowych połączonych z papryką i pomidorkami. Wyczuwamy przede wszystkim głęboki smak pieczonych warzyw, słodycz papryki i lekko cierpki smak pieczonych pomidorków. Całość zaostrzona ostrą papryczką.

Zupa została zagęszczona serkiem kremowym Almette szczypiorek i cebula, który nadał dodatkowego smaku.

Do tego roladka z papryki z tym samym serkiem i czarnuszka. A kolor jest po prostu oszałamiający.

xo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 marchewki
2 pietruszki
jeden por
połowa selera
2 łyżki oliwy
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
pół ostrej czerwonej papryczki
połowa papryki czerwonej
połowa papryki żółtej
garść pomidorków cherry

jedna upieczona papryka czerwona, obrana ze skórki
jeden serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
zielona pietruszka
nasiona czarnuszki
oliwa do polania zupy

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Tak samo kroimy pietruszkę. Por kroimy w plasterki o grubości 2 cm. Seler obieramy i kroimy w dużą  kostkę. Paprykę kroimy na cztery części. Pomidorki przekłuwamy nożem.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy je oliwą i doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez  ok. 30 minut.

Po upieczeniu warzyw przekładamy je do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, przecieramy go przez sito, przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy 2 łyzki serka Almette, szczypiorek i cebula. Miksujemy i sprawdzamy gęstość zupy.

Czerwoną, upieczoną paprykę rozkładamy na blacie, smarujemy ją pozostałym serkiem kremowym ze szczypiorkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i zwijamy w roladkę. Kroimy roladkę na 3 cm kawałki.

Na dnie talerza układamy kawałek roladki, nalewamy wokół zupę, skrapiamy zupę oliwą z oliwek i posypujemy nasionami czarnuszki. Ozdabiamy listkiem pietruszki.