KLASYCZNA FRANCUSKA TARTA JABŁKOWA - CLASSIC FRENCH APPLE GALETTE



To wpis numer 500. Zastanawiałam się, czym specjalnym się z Wami dzisiaj podzielić. Pomysłów miałam wiele, ale ostatecznie stanęło na klasyce i tak powstała rustykalna, klasyczna, francuska tarta jabłkowa - Tarte aux Pommes.

Jak wszędzie, również we Francji wszelkiego rodzaju wypieki z użyciem jabłek są powszechne. Klasyczna tarta z kremem migdałowym, tarta normandzka, tarta Tatin, tarte fine na bardzo cienkim cieście. Tyle wersji, każda pyszna.  

Nie ma nic lepszego niż lekko kwaskowate, soczyste jabłka upieczone w otoczce z maślanego kruchego ciasta i lekko solonego karmelu. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu. 

xo


jedna tarta od średnicy 24 cm

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

nadzienie
5 jabłek średniej wielkości
4 łyżek cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżka masła
½ laski wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

jabłka
4-5 jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli


Wykonanie:

Wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy żółtko i  wyrabiamy, aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wyścielamy ciasto papierem do pieczenia, na który wsypujemy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec, a następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto aż będzie lekko złote.

W międzyczasie obieramy jabłka, przekrajamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne.  Kroimy jabłka w kostkę o wielkości 1,5-2 cm. Przekładamy je do rondla, dodajemy odrobinę wody, cukier i sok z cytryny. Wkładamy do rondla przekrojoną na pół laskę wanilii.

Gotujemy jabłka na małym ogniu aż utworzy się z nich mus. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy mus. Gdy ostygnie, dodajemy do niego łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Pozostałe jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w poprzek w plasterki. Przekładamy do zakwaszonej cytryną wody.

Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru, dodajemy masło i szczyptę soli. Mieszamy gotując aby utworzył się karmel.

Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika, studzimy lekko i wykładamy na nie ostudzony mus. Na wierzchu musu układamy koncentrycznie i dekoracyjnie, zaczynając od brzegu, plasterki jabłka. Polewamy jabłka karmelem.

Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.