KOKOSANKI - COCONUT COOKIES



Kto lubi kokosanki? Może te przypadną komuś do gustu? Pełne smaku kokosa, limonki i ananasa. Zrobione z mąki kokosowej, bezglutenowe. Jeżeli jej nie macie, zwykła mąka pszenna też będzie świetna.

Ananas, który tu użyłam jest liofilizowany – to technika suszenia owoców lub warzyw – ananas jest najpierw mrożony ciekłym azotem a następnie suszony w drodze sublimacji. Skomplikowany proces, jednak pozwala zachować smak świeżych owoców. Kupiłam ten ananas w Rossmanie.

Od dawna chciałam je zrobić, połączyć w ciastku smaki tropiku - kokos, ananas i limonka  - plaża, laguna, palmy. Choć tak rozświetlmy sobie ponure jesienne wieczory.

xo


Na 24 ciastka o średnicy 3 cm

Składniki:

150 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
sok i skórka z 2 limonek

1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej lub pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli morskiej

½ szklanki kokosa
½ szklanki suszonego ananasa, rozgniecionych na okruszki o wielkości 0,5 cm

 Wykonanie:

 Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło mikserem aż będzie gładkie. Dodajemy cukier brązowy i biały, sok i skórkę startą z 2 limonek i sól morską, ubijamy aż masło będzie puszyste, ok. 2 minuty.
Dodajemy mąkę i miksujemy masę, aby składniki się połączyły. Dodajemy pokruszone suszone kawałki ananasa, łączmy je z ciastem a następnie dodajemy kokos, rozprowadzamy składniki w cieście.
Formujemy ciasto w prostokąt o grubości 3 cm, owijamy ciasto folią i schładzamy przez 3 godziny. Wycinamy z masy ciastka kieliszkiem (ja wycięłam moje serwetnikami) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez 11-12 minut, aż ciastka zazłocą się na brzegach.