SAŁATKA TABBULEH Z KOMOSĄ I SZPINAKIEM - SPINACH AND QUINOA TABBOULEH



Zatęskniłam za smakiem świeżej zielonej pietruszki, a miałam ogromny pęczek, postanowiłam wykorzystać go do tej wersji sałatki tabbuleh. Inną wersję, z kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.

Zrobiłam tabbuleh z komosy ryżowej, z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnych oliwek oraz szpinaku. Dodałam do niej tradycyjnie cytrynę, mnóstwo pietruszki i koniecznie nasiona granatu.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej
1 cebula dymka, posiekana
1/2 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
¼ szklanki czarnych oliwek, posiekanych
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 owoc granatu – nasiona
4 szklanki listków szpinaku

Wykonanie:

Gotujemy komosę w osolonej wodzie. Studzimy i przekładamy kaszę do miski.

Do komory dodajemy drobno posiekaną dymkę, pomidory suszone i czarne oliwki. Następnie dodajemy do kaszy drobno posiekaną pietruszkę.

Kaszę skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy wszystko skórką z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy wszystko oliwą i dokładnie mieszamy.

Na koniec, do kaszy dodajemy nasiona granatu. Mieszamy i podajemy wymieszane z listkami młodego szpinaku.