SAŁATKA Z BURAKÓW I KOZIEGO SERA - GOLDEN BEET AND GOAT CHEESE SALAD



Jedno z najbardziej klasycznych połączeń: buraki, kozi ser i orzechy laskowe. Klasyczne i często stosowane, co się tu dziwić, to jest po prostu pyszne.

Ziemisty i słodki smak pieczonych buraków ćwikłowych – w moim przypadku złotych – pięknie się uzupełnia z wyrazistym smakiem koziego sera oraz głębokim  smakiem prażonych orzechów laskowych.

Sałata jest i lekka i sycąca zarazem.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 buraki średniej wielkości ok 5-7 cm średnicy, ja wykorzystałam buraki złote

miniaturowa sałata rzymska, rukola, szpinak
½ szklanki prażonych orzechów laskowych
½ szklanki koziego sera, najlepsza będzie kozia rura
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ ząbka czosnku
olej rzepakowy lub olej z orzechów laskowych
biały ocet balsamiczny
sól i pieprz

czarnuszka


Wykonanie:

Buraki ćwikłowe myjemy dokładnie, owijamy szczelnie folią aluminiową i ukłdamy na blasze do pieczenia. Pieczemy  buraki przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy buraki w piekarniku na kolejne 30 minut lub dłużej. Nóż włożony w burak powinien lekko wchodzić.

Po ostudzeniu buraków obieramy je ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

Kozi ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy go widelcem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, jogurt oraz olej. Mieszamy składniki do uzyskania gęstego sosu.

Orzechy laskowe, uprażone, rozdrabniamy w moździerzu.

Na talerzu układamy liście rukoli, szpinaku i sałaty rzymskiej Pomiędzy liśćmi sałaty układamy plasterki buraka. Sałatę doprawiamy pieprzem i solą i skrapiamy octem balsamicznym.  Na środku sałaty wykładamy czubatą łyżkę sosu z koziego sera i posypujemy go czarnuszką. Całość posypujemy orzechami laskowymi i skrapiamy olejem z orzechów laskowych lub rzepakowym.