ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW - ROASTED VEGETABLE SOUP



Wspaniała zupa z warzyw korzeniowych połączonych z papryką i pomidorkami. Wyczuwamy przede wszystkim głęboki smak pieczonych warzyw, słodycz papryki i lekko cierpki smak pieczonych pomidorków. Całość zaostrzona ostrą papryczką.

Zupa została zagęszczona serkiem kremowym Almette szczypiorek i cebula, który nadał dodatkowego smaku.

Do tego roladka z papryki z tym samym serkiem i czarnuszka. A kolor jest po prostu oszałamiający.

xo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 marchewki
2 pietruszki
jeden por
połowa selera
2 łyżki oliwy
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
pół ostrej czerwonej papryczki
połowa papryki czerwonej
połowa papryki żółtej
garść pomidorków cherry

jedna upieczona papryka czerwona, obrana ze skórki
jeden serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
zielona pietruszka
nasiona czarnuszki
oliwa do polania zupy

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Tak samo kroimy pietruszkę. Por kroimy w plasterki o grubości 2 cm. Seler obieramy i kroimy w dużą  kostkę. Paprykę kroimy na cztery części. Pomidorki przekłuwamy nożem.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy je oliwą i doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez  ok. 30 minut.

Po upieczeniu warzyw przekładamy je do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, przecieramy go przez sito, przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy 2 łyzki serka Almette, szczypiorek i cebula. Miksujemy i sprawdzamy gęstość zupy.

Czerwoną, upieczoną paprykę rozkładamy na blacie, smarujemy ją pozostałym serkiem kremowym ze szczypiorkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i zwijamy w roladkę. Kroimy roladkę na 3 cm kawałki.

Na dnie talerza układamy kawałek roladki, nalewamy wokół zupę, skrapiamy zupę oliwą z oliwek i posypujemy nasionami czarnuszki. Ozdabiamy listkiem pietruszki.




TARTA TATIN ŚLIWKOWA - PLUM TARTE TATIN



Dzisiaj przyszła kolej na tartę tatin ze śliwek. Śliwki i tymianek to klasyczne połączenie i bardzo je lubię.

Dzisiejsza tarta wyszła wyjątkowo smaczna. Śliwki upiekły się w lekkim karmelu. Zachowały swój kształt i piękny kolor.

Do tego maślane ciasto francuskie i świeży, cytrynowy smak tymianku.

xo


na 1 tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

10-12 śliwek
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
sok z cytryny
kilka gałązek cytrynowego tymianku

gotowe ciasto francuskie na maśle

Wykonanie:

Przekrajamy śliwki na pół, usuwamy pestki

Formę do tarty wykładamy pergaminem, smarujemy ją masłem i posypujemy cukrem. Na cukrze układamy równomiernie połówki śliwek, przeciętą częścią do dołu. Śliwki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Przykrywamy śliwki kołem z ciasta francuskiego i pieczemy tartę przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Odwracamy ciasto wykładając je na paterę. Posypujemy świeżymi listkami tymianku. Podajemy ze śmietaną lub lodami śmietankowymi.



SURÓWKA Z KAPUSTY Z PAPRYKĄ - COLESLAW WITH PEPPERS



Piękna kapusta włoska o karbowanych, zielonych liściach. Świeża marchew. Słodkie, jędrne papryki o pięknych kolorach jesieni. Wszystkie te warzywa razem stworzyły ten coleslaw.

Doprawiłam tę surówkę sosem majonezowo-jogurtowym doprawionym miodem. Dodatkowych nut smaku dodaje pietruszka i koper.

Bardzo smaczne połączenie.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

jedna główka kapusty włoskiej
4 marchewki
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki

4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki jogurtu
sól i pieprz

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Marchew ścieramy na grubej tarce. Paprykę czerwona i żółtą szatkujemy na cienkie paseczki.  Pietruszkę  i koper drobno siekamy.

Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, jogurt, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i polewamy sosem warzywa.

Surówkę posypujemy listkami pietruszki.
  

RISOTTO Z KUREK Z JAJKIEM W KOSZULCE I KOPERKOWYM PESTO - CHANTERELLE RISOTTO WITH POACHED EGG AND DILL PESTO



Nie wiem do jakiej pory roku zaklasyfikować to risotto, jeszcze do lata czy już jesieni? Umówmy się, pasuje i do jednej i drugiej pory roku.

Zawiera w sobie wspaniały, leśny smak kurek i tymianku połączony ze świeżością koperkowego pesto. Uwielbiam pieprzowo-owocowy smak kurek. To zdecydowanie moje ulubione grzyby. Kremowe jajko dodaje risottu jedwabistej konsystencji.  

Dopóki są świeże kurki, robimy. A później, no cóż, przecież są podgrzybki, borowiki. Sposób na risotto ten sam, zmieniamy tylko proporcje w pesto.

Pyszne.

xo 


Porcja na 4-6 osób

Składniki:

1 łyżka oliwy
3 szalotki
1,5 szklanki ryżu arborio albo carnaroli
kieliszek białego wina
sól i pieprz
tymianek
250 g kurek

bulion warzywny

1 łyżka masła
1 szklanka  startego parmezanu

jajka w koszulce (opcjonalnie)

pesto/majonez z koperku wg przepisu tutaj

Wykonanie:

Podgrzewamy wywar.

Szalotki kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy go w garnku, aby pokryć tłuszczem. Zalewamy ryż winem, gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy tymianek i kurki, zalewamy risotto łyżką wazową wywaru, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy płyn wyparuje, dodajemy następną łyżkę wywaru. Gotujemy risotto w ten sposób ok.10 minut uzupełniając płyn gdy wyparuje i ciągle mieszając.

Gdy ryż zmięknie ale zachowa wewnątrz środek ‘na ząb’ dodajemy łyżkę masła i mieszamy aby risotto zrobiło się kremowe. Następnie dodajemy do niego starty parmezan i mieszamy dokładnie.

Podajemy z jajkiem w koszulce, polane majonezem koperkowym.



TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM MALINOWYM - CHOCOLATE CAKE WITH RASPBERRY CREAM



Kiedy raz zrobicie to ciasto, to gwarantuję Wam nie zrobicie już żadnego innego czekoladowego. :) To ciasto to połączenie biszkoptu i mufina. Maślanka użyta w przepisie nadaje ciastu świeżości i lekkiego kwasku.

Ostatnio bardzo modne zrobiły się torty weselne  określane terminem „nagie” czyli takie, które nie są posmarowane z boku kremem. I ten tort inspirowany tortem Tomboy, pochodzącym z książki "Miette" Meg Ray, mocno  się w ten trend wpisuje.

Ciasto jest pięknym połączeniem bogatego czekoladowego smaku z malinowym, delikatnym kremem. Dla mnie połączenie idealne, zarówno barw jak i smaków.

xo


Na tort z dwóch warstw o średnicy 20 cm

Składniki:

1i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao, 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 szklanki maślanki,
2 łyżeczki ekstraktu wanilii, 
1/2 kostki masła, 
1 szklanka brązowego cukru,
3 jajka

Na krem:
2 jajka,
1/2 szklanki zmiksowanych, przetartych malin,
2 tabliczki białej czekolady,
2 serki Almette śmietankowe,
1/2 kostki masła

Wykonanie:

przygotowujemy krem:

W misce nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajka z ½ szklanki puree malinowego. Gotujemy na parze, aż jajka potroją swoją objętość. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska. Pilnujemy aby żółtka się nie zważyły.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy do kremu białą czekoladę pokruszoną na małe kawałki, mieszamy aby czekolada i krem połączyły się. Kolejno dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i mieszamy do czasu gdy masło się roztopi i połączy z kremem. Na koniec do kremu dodajemy 2 opakowania serka śmietankowego Almette i ubijamy na puszystą masę. Krem schładzamy.

ciasto:

Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy na bok. Przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Roztapiamy masło i miksujemy z maślanką oraz ekstraktem wanilii.

Ubijamy żółtka z cukrem aż masa będzie jasna i żółtka potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy w trzech partiach mąkę na przemian z maślanką. Do masy dodajemy białka delikatnie mieszając.

Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Kiedy ciasto będzie ostudzone, kładziemy na paterę  jedną część ciasta. Smarujemy spód połową masy i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch smarujemy drugą połową masy i przyozdabiamy cukrową różyczką (ja moją różyczkę zrobiłam z marcepana).



PANKEJKI Z MĄKI ORZECHOWEJ Z DOMOWĄ NUTELLĄ - HAZELNUT PANCAKES WITH HOMEMADE NUTELLA



To śniadanie będzie idealne na specjalne okazje. Warto je przygotować dla dzieci, które uwielbiają Nutellę. Zrobiłam domową Nutellę, która jest lżejsza, mniej słodka, ale niezmiennie pyszna.

Wystarczyło zmiksować prażone orzechy laskowe z roztopioną gorzką czekoladą i serkiem śmietankowym. Pycha. 

Do tego pieczone pankejki z mąki z orzechów laskowych, których smak pięknie komponuje się ze smakiem Nutelli.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki mąki z orzechów laskowych, prażonych
½ szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki masła

krem orzechowo-czekoladowy
½ szklanki mielonych orzechów laskowych, prażonych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 opakowanie serka kremowego Almette

Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blachę.  Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut aż orzechy zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru.

Po wyjęciu orzechów z piekarnika studzimy je lekko, a następnie  pocieramy w dłoniach między płatami ręcznika papierowego, aby usunąć skórkę.

Przekładamy do malaksera i mielimy je na mąkę. Odkładamy ½ szklanki na pankejki a resztę pozostawiamy w malakserze.

Na dużą żeliwną patelnię  albo 4 mniejsze patelnie wykładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i rozprowadzamy aby pokryć dno. Rozgrzewamy patelnię mocno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy ½ szklanki mąki z orzechów laskowych, mąkę pszenną, mleko, cukier i sól.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.  
Wylewamy ciasto naleśnikowe na patelnię (patelnie) z gorącym masłem, po czym wstawiamy do piekarnika  i pieczemy w 180 stopniach przez 15-18 minut.

Podczas gdy pankejki się pieką, do orzechów pozostawionych w malakserze dodajemy tabliczkę czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i serek śmietankowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Podajemy pankejki z 2 łyżkami kremu orzechowo-czekoladowego i serka śmietankowego. Posypujemy posiekanymi orzechami.



SALATA COBB Z GRILLOWANYM STEKIEM - COBB SALAD WITH GRILLED STEAK



Inne podejście do sałatki Cobb. Tym razem zamiast delikatnego kurczaka używamy pyszny, grillowany stek.

Zawsze mnie zachwycała sałata Cobb ze stekiem przygotowana przez Charlie Trotter’a w jego książce The Kitchen Sessions with Charlie Trotter.

Zrobiłam ją bardzo klasycznie, z podstawowych składników. A dzięki stekowi nabiera nowego, wyrazistego smaku.

xo



porcja na 1 osobę

Składniki:

1 stek
½ szklanki pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 jajko
1 szklanka mixu sałat
1/4 szklanki sera pleśniowego pokrojonego na małe kawałki
¼ awokado
sok z cytryny
1 pęczek dymki
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę, piklowana

sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

szczypiorek, posiekany drobno

Wykonanie:

Stek grillujemy na grillu lub patelni grillowej według przepisu jak tutaj. Po ostygnięciu, kroimy stek na kostkę o wielkości 1 cm.

Pomidory blanszujemy w gorącej wodzie, hartujemy i  obieramy ze skórki. Przekrajamy na pół. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Awokado kroimy na 1 centymetrowe kawałki i skrapiamy je cytryną aby nie zmieniło koloru.

Dymkę podsmażamy lub grillujemy w całości, po czym kroimy na plasterki o grubości 1 cm.
Cebulę czerwona kroimy w kostkę i piklujemy według przepisu na piklowane cebulki.

Układamy sałatę na talerzu. Na sałacie układamy rzędami składniki - od brzegu: jajko, , grillowana dymka, ser pleśniowy, stek, pomidorki i  awokado.

Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z soku z cytryny i oleju doprawionego pieprzem i odrobiną soli. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


SALATA Z PIECZONEGO RADICCHIO - SALAD OF ROASTED RADICCHIO



W miarę zbliżania się jesieni coraz chętniej sięgamy po dania pasujące do tej pory roku. Pieczone, długo gotowane, prawdziwe dania rozgrzewające i dające poczucie komfortu.

Dzisiaj chciałabym zaproponować sałatę znajdującą się pomiędzy latem i jesienią. Sałatę z pieczonego radicchio – może też być pieczona cykoria. Radicchio ma piękny i głęboki kolor purpury. Podczas pieczenia traci ten kolor, ale traci też swoją goryczkę.

Połączyłam ją ze słodką pieczoną cebulą i świeżym, metalicznym smakiem pietruszki. Bardzo interesująca.

xo


porcja na 4 osoby

Składniki:

2 główki radicchio lub 4 czerwone cykorie
4 małe czerwone cebule
2 łyżki oliwy
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki zielonej pietruszki
prażone orzeszki piniowe
parmezan
oliwa do polania sałatki

Wykonanie:

Radicchio lub cykorie przekrajamy na pół a następnie na ósemki. Cebule kroimy w piórka.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia w osobnych miejscach, polewamy je oliwą i doprawiamy pieprzem i solą, a następnie skrapiamy wymieszanymi miodem i balsamico.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Pietruszkę siekamy. Orzeszki piniowe prażymy na patelni aż się zrumienią.

Obieraczką do warzyw strugamy parmezan na cienkie płatki.

Na półmisku układamy upieczone radicchio i cebule. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi, pietruszką i wiórkami parmezanu. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą.




CIASTKA DLA ESTEE LAUDER - THE COOKIES FOR ESTEE LAUDER



Odkryłam ostatnio piękne ciastka. Przygotowane  przez Christinę Tosi z Momofuku Milk Bar dla Estee Lauder. Ciastko, które miało kojarzyć się z zapachem Private Collection, w którym główną nutą zapachową jest róża.

Christina podzieliła się przepisem; można go znaleźć na stronie Estee Lauder, Zaadoptowałam go z małymi zmianami do przygotowania moich ciastek. 

W ciastkach tych znajdziemy zapach wody różanej, truskawki suszone oraz cząstki mleka i białej czekolady.

Moje ciasteczka upiekłam w metalowych krążkach (to pomysł od Dorie Greenspan), dzięki czemu ciastka mają  jednolity wygląd.

xo

Na 15-18 ciastek o średnicy 5 cm

Składniki:

150 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
2 krople wody różanej

1 i ½  szklanki mąki
½ szklanki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 i ½ łyżeczki soli morskiej

½ szklanki suszonych truskawek, rozgniecionych na okruszki o wielkości 0,5 cm
½ szklanki okruchów mleka (przepis poniżej)
½ szklanki pokruszonej białej czekolady

do wykończenia
lukier
pokruszone, suszone truskawki

mleczne okruchy:
2 łyżki masła
4 łyżki mleka w proszku

Wykonanie:


Przygotowujemy mleczne okruchy: roztapiamy masło i klarujemy na małym ogniu aż nabierze karmelowego zapachu, wsypujemy do masła mleko w proszku, rozprowadzamy mleko w maśle. Przekładamy masło do miseczki i studzimy. Rozkruszmy na okruszki o wielkości 0,5 cm.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło mikserem aż będzie gładkie. Dodajemy cukier brązowy i biały, wodę różaną i sól morską, ubijamy aż masło będzie puszyste, ok. 2 minuty.
Dodajemy mąkę i miksujemy ciasto, aby składniki się połączyły. Dodajemy pokruszone suszone truskawki, łączmy je z ciastem a następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę i okruchy mleka, rozprowadzamy składniki w cieście.
Łyżką do lodów formujemy kulki, układamy je na blaszce, i spłaszczamy (możemy włożyć ciasto do foremek na mufinki). Owijamy ciasto folią i schładzamy przez 3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez 11-12 minut, aż  na brzegach ciastka się zazłocą.
Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Polewamy je lukrem i posypujemy rozgniecionymi suszonymi truskawkami.




PAVLOVA ZE SLIWKAMI I SLIWKOWYM KREMEM - PAVLOVA WITH PLUMS AND PLUM CURD



Już kilka razy robiłam deser Pavlova, ale jakoś nie złożyło się żeby go opublikować. Za to widziałam gdzieś ostatnio ten deser z owocowym curdem i w końcu zaskoczyło. Mam przecież pyszny śliwkowy curd, zrobię Pavlovą z curdem i kompotem śliwkowym.

Tak, to jest dobry pomysł. To bardzo dobry pomysł.

Efekt widać na zdjęciu. Wspaniały deser na jesień. A smak…

xo


Składniki:

Beza
3 białka  
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego
1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Śliwkowy curd
1 szklanka śliwek – zmiksowanych
3 żółtka
2 tabliczki białej czekolady

Kompot śliwkowy
2 szklanki śliwek przekrojonych na pół i wydrylowanych
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 łyżki cukru

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Do ubitej piany dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet.
Wykładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Formujemy kształt jednej bezy lub czterech mniejszych.
Wkładamy  blachę do piekarnika i  pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i dalej pieczemy przez godzinę. Po godzinie dalej zmniejszajmy temperaturę do 100 stopni i dosuszamy bezę przez kolejną godzinę.
Podczas gdy bezy się pieką przygotowujemy krem:
Żółtka ucieramy w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do żółtek 1 szklankę musu śliwkowego i gotujemy na parze aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki. Dodajemy do kremu białą czekoladę połamaną na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć ją z kremem.

Schładzamy krem do zgęstnienia.

W tym samym czasie przygotowujemy kompot ze śliwek:

Wypestkowane śliwki podsmażamy na patelni z cukrem, przekrojoną na pół laską wanilii, korą cynamonu oraz gwiazdką anyżu. Smażymy aż śliwki puszczą sok, będą miękkie ale zachowają swój kształt. Schładzamy.

Układamy bezę na paterze, na wierzch wykładamy śliwkowy curd i kilka łyżek kompotu śliwkowego.