CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI Z POLEWĄ Z CZERWONYM WINEM - FLOURLESS CHOCOLATE CAKE WITH RED WINE GLAZE



Luty to dla mnie zdecydowanie miesiąc czekolady. Z wielu względów. A to ze względu na Walentynki. A to ze względu na zmęczenie innymi produktami.

Idealnie wpisuje się w zimową porę, kiedy chcemy czegoś zmysłowego, pysznego i pięknego.

To ciasto nie zawiera w sobie mąki. Do polewy użyłam czerwone wino. Czekolada i wino to kolejne idealne połączenie. Nie dodałam też do polewy cukru i uzyskałam ciekawy kontrast słodkiego ciasta z cierpkim, winnym smakiem polewy.


xo

 ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1 szklanka cukru brązowego
1/3  szklanki oleju

1 tabliczka czekolady
1 łyżka masła
1 szklanka czerwonego wina

sos truskawkowy

Wykonanie:

W misce  postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy 1 tabliczkę gorzkiej czekolady.

Ubijamy białka z cukrem aż będą sztywne, dodajemy sól i żółtka po jednym i dokładnie ubijamy. Do ubitych białek dodajemy kakao i proszek do pieczenia.

Do roztopionej czekolady dodajemy olej, mieszamy j i następnie tę masę dodajemy do jajek.
Przekładamy masę do wysmarowanej masłem tortownicy.

Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

W rondelku zagotowujemy czerwone wino i gotujemy na małym ogniu do zmniejszenia objętości o około połowę. Do zredukowanego wina dodajemy czekoladę, masło i mieszamy do uzyskania gładkości.

Na ostudzone ciasto wylewamy krem i rozsmarowujemy dekoracyjnie.

Możemy podać z sosem malinowym.