CIASTO CZEKOLADOWO BANANOWE - CHOCOLATE BANANA CAKE



W ciągłym poszukiwaniu ciekawych przepisów, natknęłam się na przepięknym blogu Green Kitchen Stories na to ciasto.

Przede wszystkim piękne zdjęcia. Wyglądało naprawdę niezwykle kusząco. Poza tym proste w wykonaniu. No i oczywiście bardzo zdrowe.

Jeden mankament to kalorie. Ale, wystarczy mała ilość aby się nim nasycić.

Mam nadzieję, że chociaż trochę udało mi się uchwycić jego urodę.

xo


babka o średnicy 20 cm, na 10-12 porcji

Składniki:

1/3 szklanki kakao
2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
2 banany
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru palmowego
1/3  szklanki oleju z pestek winogron

1/2 tabliczki czekolady
1 łyżka masła
½ szklanki śmietany
siekane pistacje

jogurt naturalny

Wykonanie:

W misce przesiewamy kakao, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.  Odstawiamy na bok.

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy banany rozgniecione widelcem i ubijamy na gładko wraz z olejem. Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając.

Nakładamy masę do wysmarowanej masłem formy na babkę z otworem wewnątrz lub do zwykłej tortownicy,  o średnicy 20 cm.

Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

W misce nad gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkości.

Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladę i posypujemy pistacjami.

Podajemy z sosem truskawkowym i jogurtem.