SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW PIECZONYCH Z PARMEZANEM - SALAD OF OYSTER MUSHROOMS ROASTED WITH PARMIGIANO



Znajdziemy w tej sałatce dużo smaków i faktur. Świeżość sałaty rzymskiej, pieprzowy smak rukoli i lekko gorzkawy smak cykorii. Do tego orzechowo tymiankowy smak pieczonych boczniaków. Cebulowa dymka, cytryna i owocowy, słodki smak granatu.

Nie wspomnę o bogactwie kolorów. Kilka odcieni zieleni i czerwieni. Po prostu pycha.

xo

Składniki:

8 grzybów boczniaków
2 łyżki oliwy
4 łyżki startego parmezanu
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka listków tymianku
2 ząbki czosnku

4 garście rukoli
2 serca sałaty rzymskiej
4 cebule dymki
sok z cytryny
pietruszka
nasiona granatu

oliwa do polania sałatki

Wykonanie:

Boczniaki czyścimy, doprawiamy je  pieprzem i solą, obtaczamy w startym parmezanie i układamy na blasze do pieczenia. Oprószamy grzyby tymiankiem, dodajemy ząbki czosnku i skrapiamy oliwą.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie dymkę kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę drobno siekamy.
Liście sałaty myjemy i suszymy.

Na talerzach układamy liście sałaty, posypujemy je dymką, doprawiamy je pieprzem i solą oraz skrapiamy cytryną.

Na sałacie umieszczamy po kilka kawałków upieczonych grzybów. Całości posypujemy owocami granatu i wszystko skrapiamy oliwą.