OMLET MIGDAŁOWO-SEROWY Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI - ALMOND-CHEESE OMELETTE WITH CARAMALIZED APPLES

 

Śniadanie na słodko – karmelizowane jabłka z cynamonem i lekki omlet z mąki migdałowej z twarożkiem wiejskim.

Wszystko zapieczone razem w piekarniku, aromatyczne, słodkie i pyszne.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
½  łyżki masła
2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego

4 jajka
sól
4 łyżki mielonych migdałów
1 opakowanie serka wiejskiego
½ szklanki maślanki
1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki płatków migdałowych

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik nastawiony na 180 stopni.

Na dużą patelnię żeliwną  lub inną z rączką metalową (aby można ja było wstawić do piekarnika) wkładamy 1/2 łyżki masła, roztapiamy i ruszamy patelnią aby pokryć masłem dno. Dodajemy jabłka, obrane, pokrojone w ósemki. Oprószamy jabłka cynamonem i cukrem i podsmażamy, aby się skarmelizowały.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy serek, proszek do pieczenia, cukier,  sól i maślankę i wszystko lekko ubijamy.

Wlewamy masę jajeczną na podsmażone jabłka, oprószamy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut aż omlet będzie złoty.

Podajemy z jogurtem.