CIASTO MIĘTOWE Z TRUSKAWKAMI - MINT CAKE WITH STRAWBERRIES



No dobrze, to będzie ostatnie ciasto truskawkowe w tym roku. Pora przejść dalej.

Ale od dłuższego czasu chciałam je bardzo zrobić, więc na pożegnanie sezonu truskawkowego cudowne ciasto zainspirowane przepisem Ali Larter z jej książki Kitchen Revelry.

Przede wszystkim przepiękne zdjęcia Amy Neunsinger przyciągnęły moja uwagę. Poza tym dodanie przez Ali do ciasta mięty wydawało się tak niesamowitym pomysłem, że nie mogłabym tego ciasta nie zrobić.

Jest zrobione tak trochę od niechcenia, nie uładzone ale kombinacja smaków… niech wystarczy komentarz mojego kolegi : „Petarda!”

xo

Składniki:

biszkopt

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
½ szklanki cukru demerrara
skórka starta z 1 cytryny
duża garść mięty pieprzowej, pokrojonej na paseczki
4 łyżki oleju z migdałów lub pestek winogron  
1 szczypta soli

2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka jogurtu greckiego

koszyk truskawek o podobnej wielkości
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

 W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek.

W misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, skórkę cytryową i sól i ubijamy do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy. Następnie dodajemy posiekaną miętę oraz olej. Mieszamy a na koniec dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie łączymy składniki.

Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu palcem.

Białą czekoladę rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do lekko ostudzonej czekolady wbijamy jogurt naturalny. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Mieszamy truskawki z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiamy do macerowania.

Składanie

Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.

Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy jedną część biszkopta. Na biszkopcie umieszczamy połowę truskawek, którą pokrywamy połową masy z czekolady.

Na kremie kładziemy drugą część biszkopta, na którym umieszczamy warstwę truskawek.

Całość ozdabiamy świeżymi truskawkami i listkami mięty.