PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONOWYM ŚNIEGIEM - BAKED APPLES AND CINNAMON SNOW




To chyba ostatni deser jabłkowy  w tym sezonie. Pieczone jabłka z lodami cynamonowymi.

Pięknie wyglądają upieczone w tej postaci. Rumiane i pachnące karmelem i cynamonem. Zrobiłam do tego lody cynamonowe. Jabłka można upiec dodatkowo z calvadosem.

Nie chciało mi się wyciągać maszynki do lodów, więc robiłam lody tradycyjnym, prostym sposobem, mieszając je co jakiś czas. Aby je podać, muszą trochę się rozgrzać inaczej otrzymacie „śnieg” tak jak ten na zdjęciu.

xo

na 6-8 osób

Składniki:

16 małych jabłek
cynamon mielony
cukier trzcinowy lub palmowy
masło

lody cynamonowe
2 żółtka
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
skórka i sok z jednej cytryny
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
2 szklanki śmietany 12 proc.


Wykonanie:

Jabłka myjemy i przekrajamy na pół. Pozostawiamy gniazda nasienne bo będę ładnie wyglądać po upieczeniu.

Układamy jabłka na blasze do pieczenia, przekrojoną częścią do góry. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Na jabłkach układamy wiórek masła.

Pieczemy jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż jabłka lekko się zrumienią na wierzchu.

Śmietanę umieszczamy w rondelku razem z cynamonem i zagotowujemy. W międzyczasie w misce ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy gorącą śmietanę do żółtek, najpierw małą ilość by żółtka zahartować a następnie resztę śmietany. Przelewamy żółtka ze śmietaną z powrotem do rondla i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu placem po sosie na łyżce powinna pozostać kreska.

Przecedzamy sos przez gęste sitko i przekładamy plastikowego pojemnika z przykrywką. Schładzamy do temperatury pokojowej i umieszczamy w zamrażalniku. Co godzinę wyjmujemy pojemnik z zamrażarki i mieszamy lody aby były puszyste.

Podajemy po 2-3 połówki jabłek na osobę z dwiema gałkami zeskrobanymi z lodów cynamonowych.

Na podstawie Sunday Suppers at Lucques, Suzanne Goin.




CIASTKA OWSIANE NAPAKOWANE - OATMEAL POWER COOKIES



Bezcukrowe, niskoglutenowe i mocno napakowane zdrowymi składnikami. Bardzo aromatyczne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe.

Nawet się nie spodziewałam, że te ciastka będą tak smaczne. Rewelacja. Mogą być na deser lub śniadanie, albo przekąskę w ciągu dnia. Na pewno dodadzą wiele energii i to bez poczucia winy.

xo

Na  ok. 24-30 ciastek

Składniki:

4 banany
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki drobnych wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wanilii
½ szklanki posiekanych migdałów
½ szklanki żurawin

Wykonanie:

W miseczce rozgniatamy cztery banany i mieszamy z podgrzanym olejem kokosowym.

W misce mieszamy razem płatki owsiane, otręby, mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól i sodę. Następnie dodajemy do tego nasiona chia, siemię lniane, sezam, żurawinę i migdały. Na koniec dodajemy do suchych składników cynamon, wanilię sól i sodę. Mieszamy aby składniki rozmieszczone były równomiernie.

Do suchych składników dodajemy  banany z olejem kokosowym. Mieszamy wszystko dokładnie.

Przekładamy masę do foremek na mufiny na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut.

Przepis zainspirowany Ali Larter, Kitchen Revelry.



SAŁATKA Z PAPRYKI NADZIEWANEJ SEREM Z PIECZONYMI POMIDORKAMI I CUKINĄ - SALAD OF ROASTED CHEESE STUFFED PEPPERS WITH ROASTED TOMATOES AND ZUCCHINI



Kiedy zobaczyłam w sklepie te małe papryczki, wiedziałam,  że muszę je zrobić. I nieważne,  czy jest na nie sezon. Zapragnęłam trochę smaków lata w środku zimy.

Pieczenie w znaczny sposób podnosi smak mdłych, o tej porze roku, warzyw. Pieczmy więc warzywa, dzięki temu uzyskamy wspaniały, skoncentrowany smak.

Potrawa dla spragnionych  słońca i lata.

xo

Na 6-8 osób

Składniki:

16 kolorowych mini papryczek

250 g twarogu
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz

16 pomidorków na gałązce
2 cukinie
ząbek czosnku
tymianek


8 garści rukoli
oliwa
syrop z balsamico


Wykonanie:

Pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę. Usuwamy delikatnie pestki z wnętrza papryki, zostawiamy ogonki.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z parmezanem  i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Nadziewamy masą serową papryki. Starajmy się odtworzyć pierwotny kształt papryk.
Jeżeli odpadły ogonki, umieśćmy je we właściwym miejscu.

Układamy papryki w naczyniu do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

W tym samym czasie pieczemy pomidorki, umyte, podzielone na małe kiście, po 3 sztuki, pokropione oliwą, doprawione pieprzem i solą, posypane tymiankiem.

Cukinię pieczemy równocześnie: pokrojoną na grube, trójkątne plastry,  doprawioną zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą, pokropioną oliwą.

Upieczone warzywa wykładamy na talerze: na środku, na spodzie z rukoli  kładziemy po 2-3 papryki, kilka pomidorków i kawałków cukinii. Polewamy balsamico i oliwa. Posypujemy listkami rukoli na wierzchu.


ZUPA KREM Z TOPINAMBURU - CREAM OF JERUSALEM ARTICHOKE SOUP



Topinambur to jadalna bulwa z rodziny roślin astrowatych. Jego inne nazwy to słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski. Pochodzi z Ameryki Północnej i uprawiany jest u nas od XVIII wieku.

Smak to coś pośredniego między smakiem karczocha i słonecznika. Bardzo zdrowe, polecane cukrzykom, po szczegóły odeślę Was do bardzo ciekawego artykułu na stronie Droga do siebie.

Uwielbiam topinambur zarówno ze względu na smak jak i właściwości zdrowotne. Ugotowałam z niego zupę, dzięki marchewce ma piękny kolor. Podałam ją z prażonym słonecznikiem dla wzmocnienia  smaku.

xo

Na 8 porcji

Składniki:

1 łyżeczka oleju
1 por, biała część
1 pietruszka
2 marchewki
¼ selera korzeniowego
2 szklanki bulw topinamburu
sól i pieprz
1 litr wody
2 gałązki tymianku
liść laurowy

do podania
nasiona słonecznika
pietruszka

Wykonanie:

W garnku, w łyżeczce oleju podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy do zupy topinambur umyty i pokrojony w plasterki oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Z zupy usuwamy liść laurowy i gałązki tymianku i miksujemy zupę  na gładko.

Podajemy posypane prażonym słonecznikiem i zieloną pietruszką.



GRZYBY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM - PORTOBELLO MUSHROOMS ROASTED WITH BLUE CHEESE AND SPINACH STUFFING



Dzisiaj pyszne połączenie grzybów portobello z nadzieniem serowym na bazie Roqueforte’a ze szpinakiem.

Trzy ze składników tutaj użytych – grzyby, Roquefort i parmezan zawierają w sobie smak umami. Tzw. smak „rosołowy” lub „mięsny”, który jest bardzo wyrazisty i daje uczucie sytości.

Do serów w nadzieniu dodałam zblanszowany szpinak i podałam grzyby na sałatce ze szpinaku i rukoli.

Po prostu pycha.

xo


Na  4  porcje

Składniki:

8 grzybów portobello
sól i pieprz
olej

nadzienie:
100 g sera pleśniowego (ja użyłam Roquefort)
100 g twarogu
¼ szklanki tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 szklanka blanszowanego szpinaku
1 jajko
sól i pieprz
tymianek

4 garście szpinaku baby
4 garście rukoli
8 rzodkiewek pokrojonych w plasteki
1 dymka drobno posiekana
sól i pieprz
ocet z sherry
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Grzyby portobello oczyszczamy , układamy na blaszce do pieczenia , doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

Podczas gdy grzyby się pieką przygotowujemy nadzienie: rozdrabniamy i mieszamy dokładnie twaróg i ser pleśniowy. Dodajemy parmezan, posiekany szpinak, tymianek, czosnek i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy dokładnie.

Na lekko ostudzonych grzybach kładziemy masę serową. Skrapiamy wszystko oliwą.

Pieczemy grzyby w temperaturze 180 st.C przez kolejne 30 minut.

Podajemy z sałatą ze szpinaku, rukoli z rzodkiewką, skropioną octem z sherry i oliwy. Całość posypujemy posiekaną dymką.




TORTILLA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW - VIOLET POTATO TORTILLA



Nie do końca wyszła mi tortilla, raczej jajka zapieczone w smażonych ziemniakach. Chciałam aby ziemniaki były widoczne, ze względu na ich piękny kolor.

Filetowe ziemniaki mają odrobinę inny smak, taki trochę orzechowo-kasztanowy. Są bogate w składniki odżywcze.

Kupuję je na Bazarze Natury od cudownego Ogrodnictwa Lawenda, które prowadzi hodowlę nietypowych warzyw, kwiatów jadalnych i ziół.

Chociaż..... jak nie macie ziemniaków fioletowych to danie będzie również w smakować ze zwykłymi, usmażonymi na chrupiąco ziemniakami.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
sól i pieprz
tymianek
oliwa

8 ziemniaków fioletowych, ugotowanych na parze w mundurkach
4 cebule dymki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.

W patelni z rączką, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry o grubości pół centymetra oraz cebulę dymkę pokrojoną w piórka.

Podsmażamy, aż ziemniaki będą chrupiące a dymka się zrumieni..

Na ziemniaki równomiernie rozłożone na patelni, wbijamy jajka, doprawiamy solą i chwilę podsmażamy. Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Podajemy posypane szczypiorem  i doprawione pieprzem.


KOLOROWA ZUPA Z SOCZEWICY - MULTICOLOR LENTIL SOUP



Idealna zupa na zimową porę. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. O bardzo kompleksowym smaku, połączenie ziemistego smaku soczewicy i warzyw, z leśnym smakiem tymianku, ostrością papryki i świeżością pietruszki.

Ugotowałam ją z trzech rodzajów soczewicy, chciałam przez to dodać więcej koloru, ale ziarna nie zachowały swojego koloru. Tak więc możecie użyć tylko soczewicę zieloną, będzie do tego najlepsza.

xo


Na 6 do 8 porcji


Składniki:

1 łyżka oleju
1 cebula
4 marchewki
2 pietruszki
4 łodygi selera naciowego
sól i pieprz
1 litr bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka pasty pomidorowej
1 duża suszona papryka
½  szklanki soczewicy czerwonej, namoczonej i przebranej
½  szklanki soczewicy zielonej, namoczonej i przebranej
½  szklanki soczewicy czarnej, namoczonej i przebranej
2 liście laurowe
4 gałązki tymianku

½  czerwonej ostrej papryczki
½ żółtej ostrej papryczki
pietruszka zielona, posiekana
jedna dymka pokrojona w plasterki
4 gałązki świeżego tymianku


Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę o wymiarach 0,5 cm.

W garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy cebulę. Po chwili, gdy cebula zmięknie do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler.

Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 5 minut, po czym dodajemy do garnka soczewicę, zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy.

Doprawiamy zupę pieprzem i solą oraz tymiankiem. Dodajemy liście laurowe oraz suszoną ostrą papryczkę i gotujemy zupę na małym ogniu przez 15 minut.

Następnie do zupy dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Gotujemy zupę na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Siekamy drobno pietruszkę, dymkę i czerwone papryczki. Dodajemy listki otarte z tymianku i mieszamy.

Po zestawieniu zupy z ognia, nalewamy zupę do miseczek i  posypujemy po wierzchu posiekanymi ziołami.





KOTLETY SCHABOWE Z SOSEM Z JABŁEK I CYDRU - PORK CHOPS IN APPLE CIDER SAUCE



Bardzo proste danie a bardzo odświętne. Zestaw w zasadzie klasyczny:  kotlety schabowe z jabłkami.

Sos z jabłek ugotowanych w cydrze, do tego szalotka, tymianek, śmietana – genialne.

xo


Na 4 do 6 osób

Składniki:

3 jabłka
1 szklanka cydru
1 szklanka wina musującego (opcjonalnie)

1 cebula szalotka, średniej wielkości
2 łyżki masła
½ szklanki cydru
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
¼ szklanki śmietany
gałka muszkatołowa

8-12 kotletów schabowych o grubości 1 cm

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy z grubą kostkę. Przekładamy jabłka do rondelka i zalewamy je winem musującym i cydrem i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną i wyparuje połowa płynu.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy szalotkę w maśle, dodajemy jabłka ugotowane w cydrze, tymianek, cydr, sól i pieprz. Gotujemy aż prawie cały płyn się wygotuje. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, i redukujemy objętość na małym ogniu. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej.

W międzyczasie podsmażamy kotlety doprawione solą i pieprzem, po 2 minuty na każdą stronę.

Podajemy kotlety z sosem, posypane granatem i listkami świeżego tymianku.


CIASTO TRZECH KRÓLI - GALETTE DES ROIS - EPIPHANY CAKE




We Francji i innych ościennych krajach, z okazji święta Trzech Króli piecze się ciasto Galette des Roi. Ciasto to składa się tradycyjnie z kremu marcepanowego zapieczonego między dwiema warstwami francuskiego ciasta.

Zgodnie ze zwyczajem, w jednym miejscu umieszcza się ziarnko bobu, tzw. feve – obecnie figurkę lub monetę. Kto znajdzie w swoim kawałku ciasta feve zostaje królem i do końca dnia nosi koronę.

W  moim galette każdy ma okazję zostać królem - znajdziecie tu dużo feve, bowiem w tym roku dla odmiany, do masy marcepanowej dodałam suszone śliwki nasączone armaniakiem.

xo



Składniki:

ciasto francuskie
krem (frangipane) z marcepana
suszone śliwki
¼ szklanki armaniaku, brandy lub śliwowicy
1 jajko do posmarowania

krem  z marcepana
½ szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki cukru lub stewii
½ łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki masła
1 kostka marcepana (250g)
2 jajka

Wykonanie:

Wkładamy śliwki do rondelka i zalewamy alkoholem. Gotujemy na małym ogniu do wyparowania alkoholu.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy z niego dwa koła o średnicy 24 cm.

Robimy krem z marcepana: do miksera wkładamy składniki na krem: migdały, marcepan pokruszony na małe kawałki, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki się połączą. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.

Wykładamy krem na jedno koło wycięte z ciasta francuskiego, zostawiając brzeg 2 cm, na wierzchu rozkładamy równomiernie śliwki. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzeg ciasta. Przykrywamy masę migdałową drugim płatem ciasta. Sklejamy brzegi i smarujemy jajkiem wierzch ciasta. Na posmarowanym jajkiem cieście robimy lekkie nacięcia oraz ozdobnie nacinamy brzeg ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zbrązowienia ciasta.




BABKA Z PROSECCO I OLIWĄ - OLIVE OIL AND PROSECCO CAKE



Kolejna z propozycji na Nowy Rok, ciasto w formie obręczy. Potrawa o  tej postaci przedstawia zamknięty cykl, pełne koło i uważa się, że może zapewnić powodzenie.

Najlepsze byłyby obwarzanki czy bajgle. Ja upiekłam babkę z otworem w środku. Od dawna chodził za mną ten przepis na ciasto na bazie prosecco.

Przyznam się, że upiekłam wczoraj ciasto dokładnie według przepisu i, niestety wyszedł mi straszny gniot. Dzisiaj podjęłam próbę upieczenia ciasta w zmodyfikowanej wersji i wyszła mi z tego całkiem smaczna babka.

Szczęśliwego Nowego Roku.

xo


babka o średnicy 20-24 cm

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
5 jajek. żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
½ szklanki oliwy z oliwek
skórka z 1 cytryny i sok
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szklanki prosecco

do podania
krem (curd) z granatów
nasiona z granatu

Wykonanie:

W misce przesiewamy mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.

Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of białek. Białka ubijamy na sztywno z połową cukru.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z drugą częścią cukru. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, wanilię i ubijamy chwilę. Do żółtek dolewamy oliwę i mieszamy. Następnie dodajemy do żółtek prosecco i ubijamy chwilę.

Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.

Nakładamy masę do wysmarowanej masłem formy na babkę z otworem wewnątrz lub do zwykłej tortownicy,  o średnicy 24 cm.

Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55 minut w temperaturze 160 stopni.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Podajemy z sosem z granatów i nasionami granatu.

Inspirowane Love Italian Food, Maddalena Caruso.