SORBET Z PIECZONYCH TRUSKAWEK - ROASTED STRAWBERRIES SORBET



Tak, to prawda, tymianek to moje ulubione zioło. Dodaję go do wszystkiego do czego tylko mogę. Czy to do dań wytrawnych czy deserów.

W deserach, szczególnie dobrze tymianek współgra z owocami pestkowymi. Ale kiedy znalazłam w książce Agricola Cookbook przepis na sorbet z pieczonych truskawek z tymiankiem, wiedziałam. Niech no tylko pojawią się truskawki – będzie sorbet!

Well, I believe thyme is my favorite herb, ever! I just cannot resist it. I add it to anything I can, be it savory or sweet.

In sweet dishes thyme marries perfectly with stone fruits. Sooo many such desserts I have made already. Only recently the apricot ice cream. But, when I found this dessert in the Agricola Cookbook, I knew it – if only the first strawberries arive – this dessert is a must!

I hope you will enjoy it as much as I have!

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

8 szklanek dojrzałych truskawek, małych, umytych i pozbawionych szypułek
1 łyżka cukru brzozowego na 2 szklanki truskawek
skórka i sok z 2 cytryn
8 gałązek tymianku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 szklanki wody
2-3 łyżki miodu

Truskawki myjemy, przebieramy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy truskawki do naczynia, dodajemy ksylitol (można cukier), sok i skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz świeżo zmielony pieprz.

Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 45 minut, do zgęstnienia syropu.

Przekładamy truskawki do płaskiego rondla, dodajemy wodę, stawiamy rondel na palniku i gotujemy na małym ogniu przez ok.30 minut.

Usuwamy gałązki tymianku, przekładamy truskawki do blendera i miksujemy na gładką masę z dodatkiem miodu. 

Przekładamy masę do worka z zamkiem, rozkładamy płasko w zamrażarce  i mrozimy do pełnego zamrożenia. Po zmrożeniu sorbetu przekładamy pokruszone kawałki ponownie do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Przekładamy sorbet do pojemnika, zamykamy szczelnie i przechowujemy w zamrażarce.

Ingredients:

8 cups ripe strawberries, small, washed and without stalks
1 tablespoon of birch sugar for 2 cups of strawberries
zest and juice of 2 lemons
8 sprigs of thyme
1 teaspoon freshly ground pepper
2 cups water
2-3 tablespoons honey

Wash the strawberries thoroughly, pick the washed fruit and remove the stems. Put the strawberries into a non-corrosive baking pan, add xylitol (you can use sugar), juice and lemon zest, thyme sprigs and freshly ground black pepper.

Put the dish in the oven and bake the strawberries  at 200 degrees for about 45 minutes until syrup gets thick.

Transfer the baked strawberries into a saucepan, add water, put the pan on the burner and cook over low heat for about 30 minutes.

When cooled slightly remove thyme sprigs from the strawberries then place them in a blender and blend with honey until smooth.

Transfer the strawberries in a zip lock bag and when cooled place the bag flat in a freezer and freeze until firm.

When fully frozen, break the  sorbet into large pieces and place them back into the blender and mix until smooth.

Put the sorbet into a container, close tightly and store in the freezer.