SOS TRUSKAWKOWY - STRAWBERRY COULIS



Nowa wersja sosu truskawkowego. Bardzo prosty w wykonaniu. Słodzony cukrem z brzozy – ksylitolem, który ma niski indeks glikemiczny i wszystkie dobroczynne, zdrowotne właściwości soku z brzozy.

Poza sezonem dobrze go zrobić z truskawek mrożonych (zbieranych w szczycie sezonu) J. Sos może być podstawą do smoothie.

Sos z lekką, pieprzową nutą. Smak pieprzu bardzo podnosi smak owoców jagodowych, szczególnie uwielbiam go w truskawkach.

Osobiście nie żałuję pieprzu gdy dodaję go do tego sosu, ale warto uważać by nie zdominował smaku truskawek.

My strawberry coulis revisited. Very easy to prepare. Sweetened with my favorite birch sugar , which has got a low glycemic index and all the healthy benefitis of the birch sap.

Out of the season it can be made using the frozen strawberries (these are usually picked at the height of the season, so are very ripe). The sauce is th perfect base for smoothies, sauces, sorbets, ice creams and whatever you could think of.

This sauce has got a slightly peppery note. Taste of the black pepper lifts and complements the taste of the berries, and I especially love it with strawberries.

I personally do not skimp on the pepper when I grind it into the sauce, but be careful so that the pepper does not dominate the strawberry taste too much.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

0,5 kg świeżych lub mrożonych truskawek
sok z ½  cytryny
2-3 łyżki cukru z brzozy
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Truskawki miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).

Dodajemy sok z cytryny, pieprz i cukier z brzozy.

Zagotowujemy, a następnie przecieramy przez sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.


Ingredients:

1lb fresh or frozen strawberries
lemon juice
a pinch of freshly ground black pepper
2-3 tbs birch sugar

Wash and sort fresh strawberries, defrost slightly frozen ones.

Put the cleaned strawberries into a saucepan, mash them a little bit and then add lemon juice and birch sugar. 

Bring to a boil and cook over low heat for 10 minutes.

Pass through a sieve then transfer into the saucepan and cook over a low heat until the sauce reaches consistency of a thick syrup.