LODY LAWENDOWE - LAVENDER ICE CREAM



Nabrałam ochoty by zrobić te lody po obejrzeniu filmu „To skomplikowane”. Autorką wszystkich potraw była Susan Spungen. W jednej ze scen, główna bohaterka, grana przez Meryl Streep podawała je gościowi na kolacji.

Otóż, zainspirowana filmem, zrobiłam moją wersję tych lodów.

Od lat miód lawendowy należy do moich ulubionych. Ilekroć byłam w Prowansji przywoziłam słoik tego pysznego miodu. Ale równie pyszny miód lawendowy można dostać w Chorwacji, hodują go szczególnie na wyspie Hvar.
Użyłam malej ilości kwiatów lawendy. Dodatkowo ożywiłam smak skórką i sokiem z cytryny, a nad całością dominuje delikatnie lawendowy smak miodu.

A teraz biorę się za lody po polsku, z solonego miodu lipowego.

The idea for me to make the lavender honey ice cream comes from the movie „That’s Complicated”. In one of the scenes, Meryl Streep makes such ice cream for her architect guest.

Very inspiring taste for me, as lavender honey is ampong my favorite. Any time I used to go th Provence the lavender honeys was on my purchase list. As it turns out, however, delicious lavender honey can be found in Croatia, especially on the Island Hvar.

For the ice cream I used a tiny amount of lavender flowers, brightened thetaste withlemon juice and zest. Yet predominant taste is the lavender honey.

Now I am off to maketypically POlish tasting ice cream: salted linden honey.

Enjoy!

Lilia, xoxo





Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki
½ łyżeczki kwiatów lawendy

3 żółtka
2 łyżki ksylitolu
skórka i sok z jednej cytryny
½ szklanki miodu lawendowego
1 szklanka mascarpone

Zagotowujemy śmietanę z lawendą. Odstawiamy na około pół godziny by śmietana naciągnęła aromatem lawendy.

Ucieramy żółtka z ksylitolem w misce nad garnkiem gotującej się wody do czasu gdy zgęstnieją, dodajemy śmietanę oraz skórkę i sok z cytryny. Gotujemy przez pięć minut ciągle mieszając.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki. Dodajemy do kremu miód lawendowy dokładnie mieszając.

Przekładamy krem do płaskiego pojemnika lub torebki z zamkiem. Mrozimy przez noc lub minimum 2 godziny.

Zmrożony krem dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miksera, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką i puszysta masę.

Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.

Ingredients:

1 cup heavy cream
½ teaspoon of lavender flowers

3 egg yolks
2 tablespoons of birch sugar
zest and juice of one lemon
½ cup of lavender honey
1 cup mascarpone

Boil the cream with lavender flowers. Let stand for about half an hour for cream to get infused with aroma of lavender.

In a bowl over a pan of boiling water beat the yolks with birch sugar until they thicken, add cream together with lavender flowers, zest and lemon juice. Cook for five minutes more stirring constanty.

Pass the cream through a fine sieve to get rid of impurities so that the sauce  to be smooth. Add the lavender  honey mixing thoroughly.

Put the cream into a flat container or a zip lock bag. Freeze overnight or for at least 2 hours.

Chop the frozen cream roughly, put in a blender add  mascarpone and mix get a smooth and fluffy mass.

Transfer into a container and store in the freezer.