WEGAŃSKIE LODY JAGODOWE - BLUEBERRY VEGAN ICE CREAM



Dzięki lodom wspaniale można się schłodzić. I mimo, że lato nas nie rozpieszcza temperaturami odkryłam w sobie pasję robienia lodów. Nawet po raz pierwszy w tym roku zrobiłam lody w maszynce do lodów, a mam ją chyba z 10 lat.

Lipiec to nie tylko miesiąc kwitnących lip ale też lasów pełnych jagód. Zrobiłam lody z solonego miodu lipowego i były niezwykle.

Za to z jagód zrobiłam dzisiejsze lody i dla odmiany w wersji  wegańskiej. Niezbyt słodkie, o głębokim aromacie jagód i limonek.

I to właśnie te lody zrobiłam w maszynce do robienia lodów, dzięki temu otrzymały kremową strukturę. Trudno o lepszy przysmak.

It is the ice cream that helps us keep cool during the hot summer. Despite the summer being cool this year I discovered the passion for making ice cream. This year is the first time I used the ice cream maker ever – and I have had it for many years now!

July here is not only the the month of bloomig linden trees but the forests full of wild blueberries. I have already made salted linden honey ice cream and it was spectacular!

And I used the blueberries to make the ice cream here, the vegan version. Not too sweet with a deep blueberry and lime aroma.

This is the ice cream I made in the ice cream maker, what resulted in the creamiest ice cream ever. A true treat!

Enjoy!

Lilia, xoxo


Składniki:

2 szklanki jagód lub borówek
1/2 szklanki pasty sezamowej
1 szklanka mleczka kokosowego
skórka i sok z dwóch limonek
1-2 łyżki syropu z agawy
 tabliczka białej czekolady (w wersji wegetariańskiej) opcjonalnie

Jagody myjemy, przekładamy do rondla i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy do rondla mleczko kokosowe, pastę sezamową, opcjonalnie - białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, otartą skórkę i sok z limonek oraz syrop z agawy. Gotujemy na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców.

Sprawdzamy czy odpowiada nam słodycz i ewentualnie dosładzamy. Zdejmujemy masę z ognia i studzimy lekko. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.

Wersja bez maszynki do lodów

Przekładamy krem do płaskiego pojemnika lub torebki z zamkiem. Mrozimy przez noc lub minimum 3-4 godziny.

Zmrożony krem dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miksera i miksujemy na gładką i puszystą masę.

Wersja w maszynce do lodów

Przekładamy krem do naczynia i wstawiamy do lodówki. Schładzamy przez noc.
Postępujemy zgodnie z instrukcją do maszynki do lodów.

Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.

Ingredients:

2 cups wild blueberries or blueberries
1/2 cup tahini 
1 cup coconut milk
zest and juice of two limes
1-2 tablespoons agave syrup
1 bar of white chocolate (for vegetarian version) optional

Rinse the blueberries under running water and put them into a saucepan. Bring to a boil then reduce the heat and add to the saucepan the coconut milk, tahini , optionally - white chocolate broken into smaller pieces, zest and lime juice and agave syrup. Cook over low heat until the berries fall apart.

Check the sweetness and correct by adding agave syrup. Remove the pan from the heat and put aside to cool. Then transfer into a blender and mix until smooth.

Version 1 - no ice cream maker

Put the cream into a flat container or a zip lock bag. Freeze overnight or for a minimum of 3-4 hours.

Break the frozen cream into smaller pieces, put  into a blender and blend until smooth and fluffy.

Version 2 – ice cream machine

Put the cream into a container and chill in the refrigerator overnight. Follow the instruction for the  ice cream maker.

Transfer the ice cream into the container and store in the freezer.