omlet po japońsku - japanese omelette



Bardzo lubię robić ten omlet. Piękny rulon z jajek przyprawiony do smaku sosem sojowym. Możemy go spotkać w barach sushi. 

Można ten omlet pokroić na kawałki i zawinąć w paseczki wodorostów nori i mamy sushi. Mozemy podać go w zupie dashi.

Jest z nim zabawa i to w  pozytywnym znaczeniu tego słowa. Smażymy część jajek tak jak naleśnik, po czym zwijamy w rulon i zostawiamy na patelni, a następnie dolewamy jajka, podsmażamy chwilę i powiększamy rulon.

Otrzymujemy pyszny i soczysty omlet.

xx



Proporcja na 1 osobę
Składniki:

2 jajka
1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania:
olej sezamowy
rzodkiewki
szczypiorek
sałata
pieprz


Wykonanie:

Na dużą patelnię wlewamy olej, rozprowadzamy go po patelni aby pokryć dno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sos sojowy i ubijamy, aby wszystko dobrze wymieszać.

Wlewamy na patelnię około jednej trzeciej lub połowę mieszanki jajek. Rozprowadzamy jajka po powierzchni, kiedy się zetną, zwijamy je łopatką w rulon. Odsuwamy rulon na bok i dolewamy na patelnię kolejną porcję jajek, jak się jajka zetną, zwijamy omlet w rulon wokół tego na patelni. Powtarzamy z pozostałymi jajkami.

Kroimy omlet na 4 części, układamy na sałacie, posypujemy plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem i pieprzem. Skrapiamy całość ciemnym olejem sezamowym.