POMIDORKI CHERRY PIECZONE Z CEBULĄ - CHERRY TOMATOES ROASTED WITH ONION



Zatęskniłam za  pomidorami. Niestety jeszcze nie mają smaku. Dlatego wykorzystałam pomidorki cherry, które upiekłam z cebulą czerwoną i ostrą papryką. Skarmelizowane i słodko-kwaśne. 

Proponuję wykorzystać te pomidorki do makaronu, będą szczególnie pyszne jako sos do linguine posypane bułką tartą smażoną w oliwie. Dobrze się też sprawdzą jako dodatek do sałaty ze szpinaku z serem.

xo



Składniki:

2 szklanki czerwonych pomidorków cherry
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
sól i pieprz
½  łyżeczki ostrej papryki
4 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru demerara
2 łyżki octu balsamicznego
garść orzeszków pinii

zielona pietruszka
bazylia
cząber
tymianek

Wykonanie:

Pomidorki cherry i cebulę czerwoną pokrojoną w piórka umieszczamy na blaszce do pieczenia, doprawiamy  pieprzem, solą i ostrą papryką. Skrapiamy wszystko oliwą, wrzucamy 2 ząbki czosnku i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po 15 minutach pomidorki posypujemy tymiankiem, oprószamy je brązowym cukrem, polewamy octem balsamico i posypujemy garścią orzeszków pinii.

Pieczemy aż pomidorki będą pomarszczone a cebula skarmelizowana.

Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką, cząbrem, świeżym tymiankiem i bazylią.