Zatęskniłam za pomidorami. Niestety jeszcze nie mają smaku.
Dlatego wykorzystałam pomidorki cherry, które upiekłam z cebulą czerwoną i
ostrą papryką. Skarmelizowane i słodko-kwaśne.
Proponuję wykorzystać te
pomidorki do makaronu, będą szczególnie pyszne jako sos do linguine posypane bułką
tartą smażoną w oliwie. Dobrze się też sprawdzą jako dodatek do sałaty ze szpinaku z serem.
xo
Składniki:
2 szklanki czerwonych
pomidorków cherry
2 czerwone cebule,
pokrojone w piórka
sól i pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki
4 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
demerara
2 łyżki octu
balsamicznego
garść orzeszków pinii
zielona pietruszka
bazylia
cząber
tymianek
Wykonanie:
Pomidorki cherry i cebulę czerwoną pokrojoną w piórka umieszczamy na
blaszce do pieczenia, doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką.
Skrapiamy wszystko oliwą, wrzucamy 2 ząbki czosnku i pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni.
Po 15 minutach pomidorki posypujemy tymiankiem, oprószamy je brązowym
cukrem, polewamy octem balsamico i posypujemy garścią orzeszków pinii.
Pieczemy aż pomidorki będą pomarszczone a cebula skarmelizowana.
Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką, cząbrem, świeżym tymiankiem i
bazylią.