Tarta jabłkowa to jesienny klasyk. Ile wersji można zrobić? Mnóstwo! Ciągle
poszukuję nowych wariantów. Ciągle mam nowe pomysły… Już teraz mam w głowie
plany na kolejne jabłkowe ciasta!
Tym razem w małej tarcie zmieściłam aż osiem sporych jabłek. Cztery jabłka
w maśle jabłkowym i cztery na wierzchu tarty. Dlatego nazwałam ją tartą bardzo
jabłkową.
Przygotowane przeze mnie masło z jabłek, jest zupełnie bez cukru. Na
jabłkach za to znajdziemy cztery łyżki ksylitolu (możecie użyć stewii, syropu z
agawy, miodu czy też brązowego cukru).
Tarta ta może być pysznym deserem, na ciepło z lodami lub też śniadaniem.
Co wybieracie?
The classic apple tart is my favorite fall
dessert. How many variations of the tart one can make? Many!
I am always looking for the new versions.
Have may new ideas! I have already some new ideas on my mind at the moment!
In this tart you will find eight, not so small apples. That is why I called
it ‘the apple full tart’.
The apple butter which is on the bottom of the tart was cooked without
sugar. Just make sure you use those
sweet, winey varieties of the apples.
On the apples on the other hand you will find 4 tablespoons of birch sugar
( you can use stevia, agave syrup, honey or demerara sugar).And that is it!
This tart can be a tasty dessert, eaten warm with a spoon of my lemon
verveine ice cream, but it could be a delicious breakfast.
So, which option do you choose?
Enjoy!
Xoxo, Lilia
jedna prostokątna tarta
Składniki:
kruche ciasto
1 i ½ szklanki mąki
orkiszowej
pół kostki masła
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
masło jabłkowe
4 jabłka słodko-winne (
ja użyłam jabłka Rubin)
4 łyżeczki solonego masła
4 jabłka słodko-winne (
ja użyłam jabłka Rubin)
sok z cytryny
4 łyżeczki solonego
masła
4 łyżki cukru z brzozy
(ksylitolu) lub cukru palmowego
Do
malaksera wkładamy mąkę, sól i masło. Miksujemy masło będzie rozdrobnione, dodajemy
proszek do pieczenia oraz jajko i miksujemy
aż ciasto zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią
spożywczą i wkładamy do lodówki aby
ciasto odpoczęło.
Wykładamy ciastem formę do tarty, najlepiej prostokątną,
schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w
temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko wysuszone.
Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy
jabłka w grubą kostkę o wielkości 2-2,5 cm.
Wkładamy jabłka do płaskiego rondla lub dużej patelni, dodajemy masło i
smażymy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną i zbrązowieją.
W trakcie gotowania rozgniatamy jabłka tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy
na małym ogniu aż mus będzie gęsty. To jest właśnie masło jabłkowe. Odstawiamy
masło na bok.
Jabłka przekrawamy na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na
szatkownicy w poprzek na cienkie plasterki. Skrapiamy jabłka cytryną.
Na podpieczony spód wykładamy ugotowane masło jabłkowe, na wierzchu
umieszczamy wszystkie pokrojone jabłka, bardzo gęsto jak na zdjęciu. Na
jabłkach układamy kawałeczki masła i posypujemy je cukrem brzozowym.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut, aż ciasto z
wierzchu będzie mocno złote.
one rectangular tart
Ingredients:
flaky crust
1 i ½ cup of spelt flour
¼ lb butter
a big pinch of salt
1 egg
1 tsp of BP
apple butter
4
sweet apples (I've used Rubin apples)
lemon juice
4 tsp of salted butter
4 apples
cinnamon
Start with making the crust. Put the flour, butter and salt in the mixer,
and work the ingredients until the butter is the pea size. Add the egg and
baking powder, mix until the ingredients are gathered into a ball.
Take the pastry out of the bowl and form it into a flat disk. Wrap tightly
and refrigerate for at least half an hour so that the crust rests.
Remove the crust from the refrigarator, roll it
out into a thickness of ½ inch and fit
into the tart tin. Prick the bottom of the crust with a fork a place the
form back in the refrigarator (or best yet the frezer) for about half an hour.
When the crust has rested bake it blind in the
200 degrees oven for 30 minutes, until the crust is slightly golden at the edges.
When the crust is resting peel the apples, cut them in half and
remove the cores. Cut the apples into thick cubes about one inch size.
Put the apples into a flat large saucepan, add the butter and cook over low
heat until the apples fall apart and are lightly browned.
Mash the apples with a masher a cook over low heat until it gets very thick. This
is the apple butter. Put the butter aside.
Cut the remaining apples in half, core them and then cut them crosswise on
a mandoline into thin slices. Drizzle with the lemon juice.
Remove the crust from the oven, smear the top with all the apple butter
and cover with the apple slices put upright just like on the photo.
Sprinkle the apples with birch sugar and place small pieces of butter on top.
Put the tart back in the oven and bake for 35-40 minutes, until the dough
and the apples are evenly golden brown.