niedziela, 27 lipca 2014

TARTA MORELOWO-PORZECZKOWA - APRICOT RED CURRANT TART



Te już dawno chciałam zrobić te tarteletki. Inspirację zaczerpnęłam z książki La Tartine Gourmande Béatrice Peltre.

Bardzo ciekawe i pyszne połączenie moreli z orzeźwiającymi porzeczkami i oliwą z oliwek. Więc póki jeszcze są porzeczki, warto spróbować.

xo



Na 8 tarteletek

Składniki:

1/4 szklanki migdałów blanszowanych
1/4 szklanki cukru pudru
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka

16 moreli
1 szklanka czerwonej porzeczki
cukier demerrara
oliwa z oliwek
mielone migdały

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy.

Wykładamy ciastem  8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.

Wyjmujemy spody tarteletek z piekarnika, lekko studzimy, spód posypujemy mielonymi migdałami, mąką ziemniaczaną oraz łyżeczką cukru demerrara.

Morele kroimy na szesnaście części i układamy koncentrycznie na spodach do tarteletek, dodajemy czerwoną porzeczkę. Wierzch posypujemy migdałami  a następnie skrapiamy miodem i oliwą z oliwek.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.


1 komentarz: