JABLKOWE TARTELETKI TATIN - APPLE TARTELETTES TATIN



Uwielbiam tarty jabłkowe. Ta dzisiejsza, to klasyczna tatin upieczona w postaci tarteletek. Dominuje tu nieziemski smak karmelu pochodzącego od cukru i klarowanego, palonego masła. 

To najlepsza tarta jabłkowa na świecie. Jak to ostatnio ktoś powiedział, po komu wszystkie jabłkowe tarty, galette i inne, kiedy można mieć tartę tatin.

xo


na 4 tarteletki

Składniki:

2 średniej wielkości jabłka
4 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka cynamonu

gotowe ciasto francuskie na maśle

Wykonanie:

Obieramy jabłka ze skórki, przekrajamy na pół, a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny.

Na patelni roztapiamy masło i smażymy na małym ogniu aż lekko się zazłoci. Osuszamy jabłka  i przekładamy je na patelnię. Doprawiamy jabłka cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem i smażymy pod przykryciem aż jabłka zrobią się przezroczyste.

Przekładamy jabłka do kokilek wyłożonych pergaminem, pokrapiamy je karmelem z patelni i przykrywamy  kółkiem wyciętym z ciasta francuskiego.

Pieczemy tarteletki przez 30 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto będzie złote.