środa, 20 sierpnia 2014

KORZENNE PIECZONE POMIDORY - SPICED ROASTED TOMATOES



Te pomidorki możemy podawać jako deser lub danie na słono. Mają niezwykły smak, ciekawe połączenie przypraw korzennych z pomidorem. Lekkości i kwaskowatości dodaje im cytryna.

Zainspirowałam się deserem pomidorowym Alaina Passarda, pomidorów nadziewanych owocami. Próbowałam trochę odtworzyć smak, nie nadziewałam pomidorów owocami ale upiekłam je w przyprawach.

xo

Składniki:

20 pomidorków
sól i pieprz
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
kolendra
liście laurowe
dwie małe ostre papryczki
otarta skórka i sok z jednej cytryny
cukier puder

oliwa z oliwek

 Wykonanie:

Pomidory oddzielamy od gałązki zachowując szypułki. Układamy pomidorki na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy laskę cynamonu, liście laurowe i gwiazdkę anyżu. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą, pokruszonymi ostrymi papryczkami, skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy pomidory w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na następne 30 minut.

Przekładamy pomidory do słoika razem z przyprawami, z którymi się piekły i zalewamy oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz