SAŁATKA Z MAKARONU SOBA I PAPRYKI - SOBA NOODLE AND PEPPER SALAD



Pyszna wegańska i bezglutenowa sałatka w stylu wschodnim. Makaron gryczany soba, stir-fry z kolorowych papryk z bok choy vel pak choy czyli chińska kapusta lub kapusta pekińska.

Do tego imbir, ostra papryczka, sos sojowy, sezam i dymka.

Inspiracją do tego dania była młoda kapusta bok choy, którą kupiłam z Ogrodnictwa Lawenda. Doskonale smakowała do pozostałych składników sałatki.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 wiązki makaronu gryczanego soba
olej
3 papryki w kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym
1 ząbek czosnku
1 cebula średniej wielkości
1 ostra papryczka
1 pęczek bok choy lub 2 szklanki kapusty pekińskiej lub włoskiej
sos sojowy
jeden 2-3 cm kawałek imbiru
pieprz
olej sezamowy
1 cebula dymka
zielona pietruszka

czarny sezam


Wykonanie:

Makaron soba gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z łyżeczka oleju. Odstawiamy na bok.

Papryki myjemy, ścinamy końcówki i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. 

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niej cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy aż cebula będzie szklista. Dodajemy do cebuli paprykę i bok choy lub cienko poszatkowane końcówki  kapusty chińskiej.

Smażymy 2 minuty często mieszając, dodajemy starty imbir, sos sojowy, ostrą papryczkę i pieprz i podsmażamy następne 2 minuty.

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy dymkę pokrojoną na plasterki i posiekaną pietruszkę oraz makaron soba.

Mieszamy, skrapiamy olejem sezamowym, przekładamy na talerze.

Podajemy posypane czarnym sezamem.

Na podstawie Barefoot Contessa Cookbook.