niedziela, 4 stycznia 2015

CIASTO TRZECH KRÓLI - GALETTE DES ROIS - EPIPHANY CAKE




We Francji i innych ościennych krajach, z okazji święta Trzech Króli piecze się ciasto Galette des Roi. Ciasto to składa się tradycyjnie z kremu marcepanowego zapieczonego między dwiema warstwami francuskiego ciasta.

Zgodnie ze zwyczajem, w jednym miejscu umieszcza się ziarnko bobu, tzw. feve – obecnie figurkę lub monetę. Kto znajdzie w swoim kawałku ciasta feve zostaje królem i do końca dnia nosi koronę.

W  moim galette każdy ma okazję zostać królem - znajdziecie tu dużo feve, bowiem w tym roku dla odmiany, do masy marcepanowej dodałam suszone śliwki nasączone armaniakiem.

xo



Składniki:

ciasto francuskie
krem (frangipane) z marcepana
suszone śliwki
¼ szklanki armaniaku, brandy lub śliwowicy
1 jajko do posmarowania

krem  z marcepana
½ szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki cukru lub stewii
½ łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki masła
1 kostka marcepana (250g)
2 jajka

Wykonanie:

Wkładamy śliwki do rondelka i zalewamy alkoholem. Gotujemy na małym ogniu do wyparowania alkoholu.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy z niego dwa koła o średnicy 24 cm.

Robimy krem z marcepana: do miksera wkładamy składniki na krem: migdały, marcepan pokruszony na małe kawałki, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki się połączą. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.

Wykładamy krem na jedno koło wycięte z ciasta francuskiego, zostawiając brzeg 2 cm, na wierzchu rozkładamy równomiernie śliwki. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzeg ciasta. Przykrywamy masę migdałową drugim płatem ciasta. Sklejamy brzegi i smarujemy jajkiem wierzch ciasta. Na posmarowanym jajkiem cieście robimy lekkie nacięcia oraz ozdobnie nacinamy brzeg ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zbrązowienia ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz