sobota, 31 stycznia 2015

PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONOWYM ŚNIEGIEM - BAKED APPLES AND CINNAMON SNOW




To chyba ostatni deser jabłkowy  w tym sezonie. Pieczone jabłka z lodami cynamonowymi.

Pięknie wyglądają upieczone w tej postaci. Rumiane i pachnące karmelem i cynamonem. Zrobiłam do tego lody cynamonowe. Jabłka można upiec dodatkowo z calvadosem.

Nie chciało mi się wyciągać maszynki do lodów, więc robiłam lody tradycyjnym, prostym sposobem, mieszając je co jakiś czas. Aby je podać, muszą trochę się rozgrzać inaczej otrzymacie „śnieg” tak jak ten na zdjęciu.

xo

na 6-8 osób

Składniki:

16 małych jabłek
cynamon mielony
cukier trzcinowy lub palmowy
masło

lody cynamonowe
2 żółtka
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
skórka i sok z jednej cytryny
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
2 szklanki śmietany 12 proc.


Wykonanie:

Jabłka myjemy i przekrajamy na pół. Pozostawiamy gniazda nasienne bo będę ładnie wyglądać po upieczeniu.

Układamy jabłka na blasze do pieczenia, przekrojoną częścią do góry. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Na jabłkach układamy wiórek masła.

Pieczemy jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż jabłka lekko się zrumienią na wierzchu.

Śmietanę umieszczamy w rondelku razem z cynamonem i zagotowujemy. W międzyczasie w misce ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy gorącą śmietanę do żółtek, najpierw małą ilość by żółtka zahartować a następnie resztę śmietany. Przelewamy żółtka ze śmietaną z powrotem do rondla i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu placem po sosie na łyżce powinna pozostać kreska.

Przecedzamy sos przez gęste sitko i przekładamy plastikowego pojemnika z przykrywką. Schładzamy do temperatury pokojowej i umieszczamy w zamrażalniku. Co godzinę wyjmujemy pojemnik z zamrażarki i mieszamy lody aby były puszyste.

Podajemy po 2-3 połówki jabłek na osobę z dwiema gałkami zeskrobanymi z lodów cynamonowych.

Na podstawie Sunday Suppers at Lucques, Suzanne Goin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz