sobota, 7 lutego 2015

ZIEMNIACZANE TARTELETKI TATIN - POTATO TATIN GALETTE



Chciałam zrobić ziemniaki w postaci Pommes Anna, krążków z ziemniaczanych plasterków upieczonych w maśle. Ale, ale,  może połączyć to z nadzieniem do ruskich pierogów. I w ten sposób powstały te tarteletki.

Ciekawe połączenie chrupiących płatków ziemniaczanych z pysznym, pieprznym nadzieniem do ruskich pierogów. Całkowicie bezglutenowe i bardzo smaczne.

xo

Na 6-8 tarteletek 

Składniki:

4 surowe ziemniaki równej wielkości
olej
masło
tymianek
pieprz i sól

2 szklanki ziemniaków mączystych, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
1 szklanka twarogu, przeciśniętego przez praskę
2 jajka
sól i pieprz
2 cebule
olej

Wykonanie:

Ziemniaki surowe dokładnie myjemy, osuszamy i szatkujemy na cienkie plasterki.

Mieszamy dokładnie twaróg z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę, cebulą podsmażoną w 1 łyżce oleju i  roztrzepanymi jajkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą,

Dno foremek do tarteletek wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy dno 1 łyżeczką oleju, dodajemy po kawałeczku masła, gałązki tymianku, doprawiamy pieprzem i solą. Układamy na tym dekoracyjnie plasterki ziemniaków.

Na plasterkach ziemniaków umieszczamy nadzienie do 2/3 wysokości. Wygładzamy wierzch.

Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C przez 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i usuwamy pergamin. Podajemy z rukolą. Całość skrapiamy syropem z balsamico.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz