niedziela, 8 marca 2015

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW - CREAM OF BROCCOLI SOUP



Ta zupa to symfonia smaków w kolorze zielonym.  Przepiękna zupa z brokułów o świeżym, wiosennym, zielonym kolorze. Podczas gotowania zawsze staram się uważać by brokuły zachowały swój żywy kolor i były lekko al dente. Dzięki temu brokuły są apetyczne.

Do zupy dodałam liście świeżego szpinaku, zieloną pietruszkę i dymkę, przez co zielony kolor zupy uległ wzmocnieniu.

Podałam go z różyczkami brokuła i zielonymi pistacjami. Można do zupy dodać śmietanę i podać ją posypaną świeżo startym parmezanem.

xo

  Na 4 porcje


Składniki:

1 por
2 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
2 marchewki
woda
tymianek
sól i pieprz

1 szklanka liści świeżego szpinaku
2 cebule dymki
½ szklanki świeżej pietruszki

1 duży brokuł
sól

oliwa
4 łyżki posiekanej pietruszki
różyczki z brokuła
posiekane pistacje


Wykonanie:

Brokuł kroimy na kawałki i gotujemy na parze w osolonej wodzie. Brokuł musi stawiać lekki opór, gdy nakłuwany go nożem i zachować kolor. Pozostawiamy około szklanki różyczek brokułów, resztę przeznaczamy na zupę.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojony por i seler, pietruszkę i marchewki. Gotujemy z tymiankiem, doprawione pieprzem i solą,  aż warzywa będą miękkie. Usuwamy z zupy marchewkę, na to miejsce dodajemy  ugotowany na parze brokuł.

Przekładamy zupę do blendera, dodajemy świeży szpinak, dymkę i pietruszkę  i miksujemy aż zupa będzie gładka. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta rozcieńczamy przegotowaną wodą. Doprawiamy do smaku.

Nalewamy zupę do talerzy, na wierzchu umieszczamy różyczki brokuła gotowanego na parze, posiekaną pietruszkę i pistacje. Zupę skrapiamy oliwą.



2 komentarze: