wtorek, 3 maja 2016

SALATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM NA MIĘKKO - SALAD WITH ASPARAGUS WITH SOFT BOILED EGG



Ta sałatka to kwintesencja wiosny. Pierwsze szparagi, rzodkiewki i jajko gotowane na miękko.

Chciałam zrobić jajka na miękko z żołnierzykami ze szparagów, czekałam na pierwsze wiosenne szparagi. Postanowiłam jednak podać je inaczej, w sałacie o wzbogaconej o kilka dodatkowych wiosennych smaków.

Młode liście szpinaku i rukoli, łagodna acz wyrazista rzodkiewka i ostra czerwona cebula. Wszystkie te smaki współgrają z jajkiem ugotowanym na miękko i płynącym żółtkiem.

Czyli dwa w jednym: pyszna sałatka i żołnierzyki ze szparagów maczane w płynnym żółtku. 

Zdrowe, smaczne i wiosenne.

This salad is all about spring. First of the season green asparagus, radish and soft boiled eggs.

I had been planning to make eggs with asparagus soldiers for quite some time, waiting for the first of the season asparagus. When it came to that I decided to make something quite different, so I made the asparagus soldiers a part of the salad.

Young baby spinach and rocket leaves, tender radishes and sharp but mellowed red onion. All those tastes match the runny egg yolk.

So here we have two in one: asparagus soldiers soft egg spring salad. Healthy, tasty and well suited for spring.

Enjoy!

Lilia, xoxo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka ugotowane na miękko

1 pęczek zielonych szparagów
12 rzodkiewek
czerwona cebula

rukola 2 garście
młody szpinak 2 garście
listki z 4 gałązek tymianku

ocet jabłkowy
olej lniany
sól i pieprz

Jajka gotujemy na miękko, około 4 minuty.


Szparagi oczyszczamy, odłamujemy końcówki i gotujemy szparagi na parze ok 5 minut.

Ugotowane na parze szparagi kroimy na 3 centymetrowe kawałki, główki zachowujemy w całości.

Czerwoną cebulę kroimy na cienkie plasterki, solimy i odstawiamy by puściła sok i stracila ostrość. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

Do dużej miski wkładamy umyte liście szpinaku i rukoli.  Dodajemy do niej szparagi, rzodkiewki i cebulę.

Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą,  polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Mieszamy delikatnie.

Rozkładamy sałatę na talerze, na wierzchu układamy przekrojone na pół jajko. Oprószamy listkami tymianku i pieprzem. Skrapiamy olejem lnianym.


For 4 portions

Ingredients:

4 soft boiled eggs

1 bunch green asparagus
12 radishes
red onion

2 handfuls of arugula
2 handfuls of baby spinach
4 sprigs of thyme

salt and pepper
apple cider vinegar
flaxseed oil

Boil the eggs until soft, about 4 minutes.


Clean the asparagus, break off and discard the wooden ends, steam asparagus for about 5 minutes.
Cut the asparagus into 1 inch pieces, tips keep whole.

Cut the red onions into thin slices, salt and put aside to mellow. Cut the radishes into thin slices.

In a large bowl mix together  the washed and dried arugula and baby spinach leaves. Add the asparagus, red onion and radishes.

Season the salad with salt and pepper, pour the apple cider vinegar and flaxseed oil. Mix well.

Divide the salad among serving plates. On top put the egg cut in half. Sprinkle with thyme leaves and pepper. Pour some of the flaxseed oil on top.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz