niedziela, 26 czerwca 2016

GRZANKI Z KREMEM PISTACJOWYM I SOLONĄ KRZUSZONKĄ - PISTACHIO AND SALTED STREUSEL BOSTOCK



To najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwej drożdżówki. Ostatnio nadeszła pora na pieczenie brioszki, bardzo delikatnej i puszystej, maślanej drożdżówki. Kiedy jest czerstwa najlepiej zrobić z niej bostok.

To bardzo dekadenckie śniadanie lub deser. Smak pistacji i truskawek w klasycznym połączeniu.

Coś jak pieczony tost po francusku: w środku miękki i puszysty, z zewnątrz chrupiący.

Posmarowałam kromki brioszki kremem pistacjowym i posypałam je owsianą kruszonka z pistacjami. Upieczona i jeszcze ciepła to niebo. Do tego sos truskawkowy to już nie wiem jak to określić.

I am in a brioche baking mood recently. Chocolate pistachio swirl brioche was sooo good that it woke up the urge to bake plain brioches and use them up for the bostock when stale.

In this bostock I used the classic combination of pistachios and strawberries. And here it is a brioche base French toast – soft in the center and toasted and crunchy on the outside.

This is plain heaven.

Enjoy!

Lilia, xoxo


Na 4-8 osób

Składniki:

8 grubych kromek brioszki (według przepisu tutaj i tutaj) lub chałki

krem pistacjowy
1 szklanka pistacji  
miód lub syrop z agawy
olej pistacjowy lub z pestek winogron
szczypta soli
sok z ½ cytryny

kruszonka
50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
szczypta soli
¼ szklanki brązowego cukru
garść pistacji 

sos truskawkowy z przepisu tutaj

Do miksera wkładamy składniki na krem: pistacje, syrop z agawy, olej, sól i sok z cytryny. Miksujemy wszystko aż składniki się rozdrobnią i masa zrobi się gładka.

Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak wyżej, za każdym razem dobrze ubijając, zanim dodamy kolejny składnik. Na koniec dodajemy pistacje.


Na blaszce do pieczenia układamy kromki brioszki, każdą kromkę smarujemy 1 łyżką kremu z pistacji. Posypujemy wierzch  kruszonką  owsianą i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni a grzanki będą chrupiące.

Podajemy z sosem truskawkowym.


For 4-8 portions

Ingredients:

8 thick slices of brioche (recipe here and here), or challah

pistachio cream
1 cup pistachios
honey or agave syrup
pistachio oil or grapeseed
pinch of salt
juice of ½ lemon

crumble:
50 g of butter at room temperature
6 tablespoons flour
6 tablespoons oatmeal
2 tablespoons of oat bran
big pinch of salt
¼ cup brown sugar
a handful of pistachios

strawberry coulis from the recipe  here 

Put the ingrediens for the cream in a blender: pistachioes, agave syrup, oil, salt and lemon juice. Blend all the ingredients until well chopped and the cream becomes smooth.

In a bowl with a spatula beat the butter then add all the ingredients in the order as above, beating well before you add the next ingredient. At the end blend in the pistachios.

On a baking tray arrange the slices of brioche, smear each slice with 1 tablespoon of pistachio cream. Put the oat crumble on the cream and bake the bostocks for about 20 minutes until the top becomes golden brown and the brioche is toasted.

Serve with strawberry coulis.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz