sobota, 2 lipca 2016

GRZANKI Z TAPENADĄ, SERKIEM KREMOWYM I POMIDORAKMI - BRUSCHETTA WITH TAPENADE, CREAM CHEESE AND CONFIT TOMATOES



Miesiąc temu poproszono mnie o pomoc w przygotowaniu rocznicy istnienia sklepu z wyposażeniem kuchni i produktami spożywczymi. Ideą było by móc wyeksponować produkty ze sklepu: oliwy i octy, francuskie tapenady i pasty, musztardy oraz kremy  na bazie czekolady.

Menu było proste: grzanki z tapenadami i różnymi dodatkami do nich pasującymi, grillowane skrzydełka w marynacie z musztardy, pieczone ziemniaki z pesto, brioszka z kremem czekoladowo-pistacjowym i cobbler z rabarbaru.

Tutaj pokazuję grzanki z tapenadą z czarnych oliwek z serkiem kremowym i pomidorkami konfitowanymi.

About a month ago I was asked to help with preparation of menu for the anniversary of a shop selling kitchen utensils and some high quality foodstuffs. 

The idea was to highlight the ingredients you could find in the shop: olive oil, vinegars, French tapenades and spreads, mustards, chocolate creams.

The menu I proposed was quite simple: bruschettas with tapenades and fitting additions, barbequed chicken wings in mustard marinade, roasted potatoes in basil pesto, chocolate pistachio brioche and rhubarb and orange cobbler.

I would want to feature one of the menu items here i.e. bruschetta with black olive tapenade, cream cheese and confit tomatoes.

Enjoy!

Lilia, xoxo 

Składniki:

1 ciabatta  lub bagietka
tapenada z czarnych oliwek
twarożek wiejski śmietankowy
pomidorki koktajlowe confit
świeży tymianek

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Na grzance umieszczamy warstwę tapenady. Na tapenadzie rozsmarowujemy serek śmietankowy i na wierzchu dodajemy pomidorek confit. Posypujemy listkami tymianku.

Konfitowane pomidorki:

1 szklanka pomidorków koktajlowych
½ szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta ostrej papryki

Umyte pomidorki i pozostałe składniki umieszczamy w płaskim rondlu o dużym dnie lub w patelni i gotujemy na małym ogniu aż pomidorki zaczną pękać i płyn osiągnie gęstość syropu. 

Przekładamy do słoika. Przechowujemy do tygodnia w lodowce.

Ingredients:

1 ciabatta or baguette
a jar of of black olives tapenade
cream cheese cream
confit cherry tomatoes
fresh thyme

Cut the bread into slices.  Sprinkle the slices with the olive oil and broil on the grill or grill the bread on a grilling pan.

Spread a layer of tapenade on the toasted bread and then add a thin layer of cream cheese. Add the confit tomato on top and sprinkle with some thyme leaves.

confit tomatoes:
1 cup cherry tomatoes
½ cup olive oil
1 clove of garlic
salt and pepper
1 sprig of thyme
1 teaspoon brown sugar
a pinch of cayenne pepper

Wash the tomatoes and put them in a shallow  saucepan together with the remaining ingredients. Cook over low heat until tomatoes begin to burst and the liquid reaches a density of syrup. 

Transfer the tomatoes in a jar, pour some more olive oil on top.  Keeps  up to a week in the refrigerator.








1 komentarz: