ORZEŹWIAJĄCA WODA - AGUA FRESCA



Wiem, że pogoda temu nie sprzyja, ale za kilka dni będzie jak znalazł. Nie spotkałam jeszcze niczego, co by lepiej gasiło pragnienie niż ta pyszna i orzeźwiająca, pochodząca z Ameryki Południowej, woda.

Zrobiona z melona, lekko anyżkowa, aromatyczna. Nie ma nic lepszego, co by mogło ugasić pragnienie w upalny, letni dzień.

I have not yet met a better thirst quencher than agua fresca. Tthis refreshing, delicious „water”; not overly sweet, with slightly  anise flavor with replenish the water like in an instant. 
What a treat!

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

4 szklanki melona miodowego, obranego, wydrążonego i pokrojonego na kawałki
2 szklanki wody
4 gałązki bazylii
2 gałązki estragonu
sok i skórka starte z 2 limonek
2 łyżki ksylitolu, stewii lub syropu z agawy
szczypta soli

Przygotowujemy w dwóch partiach. Połowę składników wkładamy do miksera i miksujemy na gładko.

Przecedzamy przez sito, lekko uciskając.

Powtarzamy  czynności z drugą częścią składników.

Przelewamy do dzbanka, dodajemy kostki lodu i podajemy.

Ingredients:

4 cups honeydew melon, peeled, scooped and cut into cubes
2 cups water
4 sprigs basil
2 sprigs tarragon
juice and zest of 2 limes
2 tablespoons of  birch sugar, stevia or agave syrup
a pinch of salt

We prepare the agua fresca in two parts. Divide the ingredients in half, put them in a blender and whizz until  the ingredients are mixed well and achieve slushy state.

Scrape out from the blender into a strainer and strain pushing lightly on the solids to extract the liquid. Discard the solids

Repeat with the other half of the ingredients.

Pour the water into the jar, add ice cubes and serve.