piątek, 24 marca 2017

ŁOSOŚ POWOLI PIECZONY Z KOPERKOWYM PESTO - SLOW OVEN COOKED SALMON WITH DILL PESTO



Uwielbiam angielskie określenie ‘slow oven’ (powolny piekarnik). Oznacza on bardzo niską temperaturę piekarnika używanego do pieczenia przy wydłużeniu czasu pieczenia.

W tym przypadku pieczemy tak łososia. Pieczemy go w temperaturze 100 stopni C przez godzinę, czego skutkiem jest nieprawdopodobnie jedwabisty i soczysty łosoś. Jest to jeden z najlepszych sposobów przygotowania tej ryby.

Do niego podaję majonez koperkowy, bardzo świeży w smaku i w pięknym wiosennym kolorze.

Polecam Wam serdecznie, musicie to koniecznie wypróbować.


When you cook something in a slow oven, it means you cook food in an oven  set at the lowest possible temperature for a long time.

In this case I roasted the salmon in a low oven, which was 150  degrees F  for 1 hour. What I got was incredibly silky and juicy salmon.

Turs out it is one of the best ways to cook salmon. Just wow!

I ate it with a dill pesto made with fresh herbs, including first of the season ramps. The sause was very fresh in taste and in a beautiful spring color.

You should definitely try it yourself.

Enjoy!

Lilia, xoxo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 filety łososia 200 g każdy
sól i pieprz

pesto koperkowe
1 pęczek kopru
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
10 liści czosnku niedźwiedziego
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu

czarnuszka, listki rukoli do podania

Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Pieczemy w piekarniku w 100 stopniach C przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy z łososia skórę

W międzyczasie koper, pietruszkę i szczypior blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w lodowatej, by zachować ich kolor. Odciskamy całą wodę. Siekamy zioła grubo a następnie miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego  i bardzo gładkiego sosu. Na koniec mieszamy z majonezem i miksujemy chwilę aby dokładnie wymieszać pesto z majonezem.

Na talerz wykładamy łososia, skrapiamy go 1 łyżką zielonego majonezu i ozdabiamy listkami rukoli i nasionami czarnuszki. 


For 4 persons

Ingredients:

4 salmon fillets ¼ lb each
salt and pepper

dill pesto
1 bunch of dill
1/2 bunch of chives
1/2 bunch of parsley
10 leaves of ramps
lemon juice
salt and pepper
2 tablespoons of oil
2 tbsp mayonnaise

Nigella seeds, arugula leaves to serve

Wash the salmon, pat it dry and season with with salt and pepper.

Put the salmon on a baking tray, skin side up. Roast it  in the oven set  at 150 degrees F for an hour. Remove the fish rom the oven and peel of the salmon skin.

In the meantime blanch the  dill, parsley, ramps and chives in hot water and immediately shock the leaves in ice water to retain their color.

Squeeze out  all the water and chop the herbs roughly. Process the herbs in the blender with the remaining ingredients to get a thick and very smooth sauce. At the end add mayo  and mix for a moment to get the smooth pesto.


Arrange some arugula leaves on a plate and top with the salmon. Smear some  green mayonnaise over the salmon and sprinkle with black cumin seeds.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz