Sezon na
truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Za to nadchodzi czas brzoskwiń, moreli
i śliwek. Wszystkie owoce z pestkami doskonale komponują się z migdałami.
A, że kupiłam
piękne, dojrzałe brzoskwinie, postanowiłam upiec z nich tę tartę o niezwykłym
smaku i urodzie.
Oto tarta z
brzoskwiń zapieczonych w migdałowym kremie frangipane, pachnąca masłem i
migdałami. Cudo.
Na tartę o średnicy 24 cm
Składniki:
ciasto francuskie na maśle
1 szklanka migdałów
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ kostki masła
aromat migdałowy
2 jajka
sól
5 dużych brzoskwiń
Wykonanie:
Wykładamy ciastem francuskim formę
do tarty.
Migdały wkładamy do miksera,
dodajemy mąkę, cukier, sól i miksujemy przez chwilę aż migdały będą
rozdrobnione. Dodajemy masło i miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy jajka,
po jednym i miksujemy aż frangipane będzie dobrze wymieszane.
Brzoskwinie kroimy na szesnaście części.
Na ciasto francuskie wykładamy frangipane, a na wierzchu
układamy koncentrycznie brzoskwinie.