TARTA BRZOSKWINIOWA Z MIGDAŁOWYM KREMEM – PEACH PIE WITH ALMOND FRANGIPANE



Sezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Za to nadchodzi czas brzoskwiń, moreli i śliwek. Wszystkie owoce z pestkami doskonale komponują się z migdałami.

A, że kupiłam piękne, dojrzałe brzoskwinie, postanowiłam upiec z nich tę tartę o niezwykłym smaku i urodzie.

Oto tarta z brzoskwiń zapieczonych w migdałowym kremie frangipane, pachnąca masłem i migdałami. Cudo.

xo


Na tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

ciasto francuskie na maśle

1 szklanka migdałów
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ kostki masła
aromat migdałowy
2 jajka
sól

5 dużych brzoskwiń

Wykonanie:

Wykładamy ciastem francuskim formę do tarty.

Migdały wkładamy do miksera, dodajemy mąkę, cukier, sól i miksujemy przez chwilę aż migdały będą rozdrobnione. Dodajemy masło i miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy jajka, po jednym i miksujemy aż frangipane będzie dobrze wymieszane.

Brzoskwinie kroimy na szesnaście części.

Na ciasto  francuskie wykładamy frangipane, a na wierzchu układamy koncentrycznie brzoskwinie.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 45 minut.