Liguria. Wzgórza porośnięte zielenią łączące
się z lazurem morza. Wieczorne rozedrgane powietrze i feeria świateł. Portofino. Synonim
Ligurii. Luksusowe jachty zacumowane w malej zatoczce. Dzika kraina Cinque
Terre. San Remo ze swoim legendarnym festiwalem. Plaża w Alassio pełna opalonych ludzi. Oto jedna z najpiękniejszych krain Włoch.
To stąd właśnie wywodzi się pesto z
bazylii – pesto alla genovese - bardzo
pachnące, zielone i letnie. Lato, lato…
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
paczka makaronu spaghetti z durum
semoliny
sól
4
garście liści bazylii
1
ząbek pieczonego czosnku
sól
garść orzeszków
pinii lub migdałów
1
szklanka startego parmezanu
oliwa
małe listki
bazylii
starty
parmezan
Wykonanie:
W
dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda
powinna być słona jak morze. Wrzucamy spaghetti, zagotowujemy i gotujemy na
małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.
W
międzyczasie blendujemy: bazylię, czosnek, sól, pinole i parmezan. Dolewamy
oliwę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Odcedzamy
makaron, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do makaronu pesto i mieszamy bardzo dokładnie.
Dodajemy
do makaronu listki bazylii. Przekładamy na talerze, posypujemy startym
parmezanem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.