Jajka
zapiekane w szynce są świetną propozycją na śniadanie lub lunch. Dzisiaj
upiekłam je z młodymi ziemniakami w foremce do tarteletek.
Szynka
podpiekła się trochę, tworząc z jajek coś na kształt miseczek. Bardzo ciekawa forma
a jednocześnie sycące śniadanie.
xo
porcja
na 4 osoby
Składniki:
16
plastrów szynki wędzonej w kominie
8
ugotowanych ziemniaków
8
jaj
szczypiorek, drobno posiekany
6
łyżeczek masła, podzielonych na 12 kawałeczków o rozmiarze 1 cm
6
gałązek tymianku
sól
i pieprz
starty
parmezan
Wykonanie:
Dno i brzegi foremek do tarteletek wyścielamy
plastrami szynki, na wierzchu układamy ugotowane ziemniaki pokrojone na kawałki.
Doprawiamy ziemniaki pieprzem i solą
oraz posypujemy je szczypiorkiem.
Wbijamy na wierzch ziemniaków po dwa jajka,
pieprzymy je i solimy, dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i
posypujemy grubą solą. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy
20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.