Na dzisiaj przygotowałam sałatkę z
nektarynek z koprem włoskim. Bardzo lekka i odświeżająca. W sam raz na upalne,
letnie dni.
Polecam dodatkowe wzbogacenie jej o cząstki sera: twarogu,
fety lub mozzarelli.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
1 bulwa fenkuła
4 nektarynki
4 garście rukoli
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki malin
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy sos: maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy
do malin sok z cytryny, doprawiamy wszystko miodem, solą i pieprzem. Na koniec
dodajemy 2 łyżki oleju.
Fenkuł oczyszczamy z
zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5mm.
Nektarynki kroimy na
cząstki.
Mieszamy poszatkowany
fenkuł, nektarynki i rukolę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i polewamy sosem
malinowym.
Całość posypujemy natką
zachowaną z fenkuła.