Ostatnio znalazłam artykuł, o kiszonych
owocach cytrusowych. Powszechnie znane są kiszone cytryny, ale inne owoce
cytrusowe idealnie się do tego nadają. Tak więc eksperyment z mandarynkami. Przechowują
się bezterminowo, zamarynowane we własnym soku i soli.
Używamy właściwie samej skórki, która nie
ma posmaku goryczki a tylko cudowny, świeży smak. Będzie z nich świetny dodatek
do sosów i sałatek.
xo
Składniki:
mandarynki,
nie woskowane i nie pryskane
sól –
1 łyżka na każdą manadarynkę
|
Wykonanie:
|
Mandarynki
myjemy- jeżeli nie znamy źródła pochodzenia to najlepiej je bardzo dokładnie
wyszorować - kroimy je w ćwiartki, ale nie przecinajmy owocu do końca. Rozchylamy
rozkrojoną mandarynkę i posypujemy ją jedną łyżką soli.
Układamy
owoce w słoiku, zasypujemy solą. Słoik zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie.
Po
tym czasie mandarynki nadają się do jedzenia.
|