Wiosenna tarta szpinakowa.
W końcu się za nią zabrałam. Pachnąca czosnkiem niedźwiedzim, sycąca, z
orzechowym ciastem z razowej mąki orkiszowej.
Przykryłam tartę paskami
wyciętymi z ciasta.
Z części ciasta i
nadzienia zrobiłam paj z jajkiem w środku. Bardzo ciekawy sposób przygotowania
jajka. Po ugotowaniu na miękko zamroziłam jajko i nadziałam takim zamrożonym
paj, a następnie upiekłam.
Pomysł na to jajko pochodzi
z piekarni Craftsman & Wolves z San Francisco, gdzie robią mufinki z boczkiem
i serem nadziewane jajkiem. Tyle, że w tym mufinie o nazwie Rebel Within, po
przekrojeniu, ukazuje się płynne żółtko. Niesamowite.
Zdecydowanie, Rebel na mojej liście
do zrobienia J
With the spring on the way one of the first things I made
was the spinach tart. Finally!
Smelling with ramps and spinach, savory and filling with nutty
crust made from spelt whole wheat flour.
On top of the tart I put a semi lattice.
I put aside a part of the pastry to make s spinach pie with
an egg inside. A very interesting way of using the egg, which I cooked until soft
and then froze it. Thanks to having been frozen, after having been baked in the
pie, the egg is not hard and definitely not green.
The idea comes from San Francisco patiserrie Craftsman and
Wolves, where a muffin called Rebel
Within with bacon and cheese is stuffed
with the egg. Only their egg is still soft whencomes out of the oven.
Definitely on my list to try!
Enjoy!
Lilia, xoxo
jedna tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej
2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
½ łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
|
½ kg twarogu
1 szklanka blanszowanego szpinaku
6 listków czosnku niedźwiedziego
1 szklanka startego sera Dziugas
lub parmezanu
2 cebulki dymki
1 łyżka sproszkowanego szpinaku (opcjonalnie)
4 jajka, rozdzielone białka i
żółtka
sól i pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Wyrabiamy
ciasto, w dużej misce łączymy mąkę z masłem pokrojonym w kostkę, solą i
proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy przecierając palcami lub siekając nożem, aż mąka połączy się z masłem w okruchy
wielkości groszku. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy aby składniki się
połączyły. Zbieramy w kulę, lekko rozpłaszczamy, owijamy folią i odkładamy do
lodówki aby ciasto odpoczęło.
Po około godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki.
Dzielimy oddzielamy dwie trzecie ciasta i rozwałkowujemy. Wyściełamy ciastem dno
tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około pół godziny.
Pozostałą część rozwałkowujemy, kroimy na paski równej szerokości i odkładamy
do lodówki.
Szpinak płuczemy i parzymy w rondlu, aż
zwiędnie. Odciskamy wodę, siekamy i miksujemy z liśćmi czosnku niedźwiedziego
na gładką masę.
Białka
ubijamy na sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i startym serem. Doprawiamy
twaróg pieprzem i solą. Następnie dodajemy masę szpinakową i miksujemy aż się
wszystko połączy. Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.
Nadzienie
wkładamy do formy wyjętej z zamrażarki, wyrównujemy i na wierzchu masy
szpinakowej układamy dekoracyjnie paski ciasta.
Smarujemy ciasto rozkłóconym
żółtkiem, możemy posypać ciasto nasionami czarnuszki.
Pieczemy
tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut do zazłocenia się
ciasta.
a tart of diameter of 24 cm
Ingredients:
shortcrust
2 ½ cups of wholemeal spelt flour
½ tsp salt
1 cup butter, diced
1 tsp baking powder
2 eggs
2 ½ cup cottage cheese
1 cup blanched spinach
6 leaves of ramps
1 cup grated Parmesan cheese or Dziugas cheese
2 spring onions
1 tablespoon powdered spinach (optional)
4 eggs, separated whites and yolks
salt and pepper
4 tablespoons canola oil or olive oil
In a large bowl combine the flour with the diced butter, salt and baking
powder. Knead with your fingers by rubbing or cutting with a knife, until ingredients
form a homogenous mass of pea size crumbs.
Add the beaten eggs and mix delicately until the pastry is glued together. Gather
into a ball, flatten slightly, wrap in foil and put in the fridge for the dough
to rest.
After about an hour remove the pastry from the refrigerator. Separate two-thirds of the dough and roll until 1/3 inch
thick. Line the tart form, prick with a
fork and put into the freezer for about half an hour. Roll the rest of the
pasrty, cut into strips of equal width and put aside in the refrigerator.
Rinse the spinach and put in a dry
saucepan and cook covered until the
spinach wilts. Squeeze out the water, chop and blend it with ramps until
smooth.
Whip the egg whites until stiff.
Mix the cottage cheese with the egg yolks and grated cheese. Season with
salt and pepper. Then add the blended spinach and mix until cheese and spinach
form a homogenous mass. At the end gently fold in the egg whites in three
parts.
Fill the pastry removed from the freezer and smooth out the top of the spinach,
decoratively arrange the strips of dough. Smear the pastry with the yolk, you
can sprinkle the cumin seeds on the stripes.