Nowa wersja sałaty lyońskiej - tradycyjnie francuskiej sałaty z jajkiem i
bekonem na ciepło – dzisiaj z mniszkiem i kremowym ale wyrazistym sosem z
boczku, musztardy i śmietany oraz maślanki.
Klasycznie robi się tę sałatę z sałaty frisee lub endywii, czyli sałat
gorzkich. Tym razem zrobiłam ją z liści mniszka lekarskiego. Chciałoby się powiedzieć
sałatka z tego co można zebrać z łąki, tyle, że liście mlecza kupiłam na moim lokalnym rynku.
Najlepsze są młode liście mlecza a smakują trochę gorzkawo,
pieprzowo i dobrze smakują z musztardą i miodem.
Mlecz, który wiosną ukwieca nasze trawniki i łąki, postrzegany jest jako
chwast. Jest rośliną bardzo cenioną
rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy żółciowej,
anemii czy reumatyzmu.
Doskonale się też sprawdza w sałatce lyońskiej w zestawieniu z ciepłym
bekonowo-musztardowym sosem i aksamitnym jajkiem z koszulce.
The new version of salade lyionnaise -
traditional French salad with poached egg and warm bacon mustard auce - today with
the dandelion leaves and creamy but distinctive sauce with bacon, mustard, cream
and buttermilk.
Classically this salad is being made
with frisee or endive lettuce with their bitter leaves well standing out to
mustard dresssing.
This time I made the salad with
dandelion leaves. One would say a salad you
would normally forage for, except that the leaves of dandelion were bought at
my local market.
I would recommend using young leaves
only, and the ones from the plants that have not bloomed yet. They are the best, not
too bitter and tasting perfectly with mustard and honey.
Dandelion seen as a weed is the plant
that in the spring covers our lawns and
meadows, is seen as a weed. It is a plant that is highly valued in medicine. It is indispensable in the
treatment of gallstones, anemia and rheumatism.
It also perfetly works in this salad combined
with warm creamy- bacony – mustardy sauce and velvety poached agg.
Enjoy!
Lilia, xoxo.
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
jajka w koszulkach
4 jajka
ocet winny
sól
4 plasterki bekonu
4 szklanki młodych liści
mniszka pospolitego lub rukoli
sos
1 czerwona cebula
pieprz i sól
1 łyżka octu z sherry
1 łyżka musztardy
ziarnistej z dodatkiem piment d’espelette
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki maślanki
4 łyżki śmietany
listki z 2 gałązek
tymianku
W dużym płaskim garnku
zagotowujemy wodę z octem i solą. Rozbijamy jajka do filiżanek. Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył się wir i dodajemy
jajka w sam środek wira. Wir w wodzie sprawi, że białka będą zwarte.
Przykrywamy garnek i gotujemy jajka na małym ogniu przez 3 minuty.
Wyjmujemy jajka i kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby
odsączyć wodę.
Bekon smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz a kawałki bekonu będą
chrupiące.
Do patelni dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, ocet, musztardę i oliwę.
Mieszamy wszystko dokładnie. Całość
doprawiamy pieprzem. Po ostudzeniu mieszamy z maślanką, śmietaną i tymiankiem.
Odstawiamy na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Komponujemy talerz: najpierw kładziemy liście mniszka lub innej gorzkiej
sałaty. Na wierzchu kładziemy jajko i wszystko polewamy sosem i
posypujemy kawałeczkami bekonu.
Można podać z chlebem, aby moc go moczyć w żółtku.
Serves 4 people
Ingredients:
poached eggs
4 eggs
vinegar
salt
4 slices smoked bacon
4 cups young leaves of common dandelion
or rocket
sauce
1 red onion
pepper and salt
1 tablespoon sherry vinegar
1 tablespoon grainy mustard with the
addition of piment d'Espelette
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons buttermilk
4 tablespoons cream
leaves from 2 sprigs of thyme
In a large shallow pot boil the water
with vinegar and salt. Break eggs into the cups. Mix the water very hard to
create a swirl and add the eggs in the middle of water, The movement of the water
make the egg white to be supple.
When the egg whites become opaque,
remove the eggs from the pot and transfer them over to the plates covered with
aper towels.
Fry the bacon in a frying pan until the
melts out and the pieces of the bacon become
crisp.
To the pan add the chopped red onion cut
thinl, vinegar, mustard and olive oil. Mix everything thoroughly. Season with
pepper.
After the sauce had cooled slightly add the buttermilk, sour cream and thyme. Let
stand for a few moments for the flavors to merge.
Compose a plate, first we put dandelion
leaves or other bitter lettuce. On top place one poached egg and pour the sauce around the plate. Sprinkle with pieces of
bacon on top.
Serve with country bread to soak up the
egg yolk.