KLASYCZNA SAŁATA Z MNISZKA Z JAJKIEM - CLASSIC DANDELION SALAD WITH POACHED EGG



Nowa wersja sałaty lyońskiej - tradycyjnie francuskiej sałaty z jajkiem i bekonem na ciepło – dzisiaj z mniszkiem i kremowym ale wyrazistym sosem z boczku, musztardy i śmietany oraz maślanki.

Klasycznie robi się tę sałatę z sałaty frisee lub endywii, czyli sałat gorzkich. Tym razem zrobiłam ją z liści mniszka lekarskiego. Chciałoby się powiedzieć sałatka z tego co można zebrać z łąki, tyle, że liście mlecza kupiłam na  moim lokalnym rynku.

Najlepsze są młode liście mlecza a smakują trochę gorzkawo, pieprzowo  i dobrze smakują z musztardą i miodem.  

Mlecz, który wiosną ukwieca nasze trawniki i łąki, postrzegany jest jako chwast. Jest rośliną bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy żółciowej, anemii czy reumatyzmu.

Doskonale się też sprawdza w sałatce lyońskiej w zestawieniu z ciepłym bekonowo-musztardowym sosem i aksamitnym jajkiem z koszulce.

The new version of salade lyionnaise - traditional French salad with poached egg and warm bacon mustard auce - today with the dandelion leaves and creamy but distinctive sauce with bacon, mustard, cream and buttermilk.

Classically this salad is being made with frisee or endive lettuce with their bitter leaves well standing out to mustard dresssing.

This time I made the salad with dandelion leaves. One would  say a salad you would normally forage for, except that the leaves of dandelion were bought at my local market.

I would recommend using young leaves only, and the ones from the plants that  have not bloomed yet. They are the best, not too bitter and tasting perfectly with mustard and honey.

Dandelion seen as a weed is the plant that  in the spring covers our lawns and meadows, is seen as a weed. It is a plant that is highly valued  in medicine. It is indispensable in the treatment of gallstones, anemia and rheumatism.

It also perfetly works in this salad combined with warm creamy- bacony – mustardy sauce and velvety poached agg.

Enjoy!

Lilia, xoxo.

Porcja na 4 osoby

Składniki:

jajka w koszulkach
4 jajka
ocet winny
sól

4 plasterki bekonu

4 szklanki młodych liści mniszka pospolitego lub rukoli

 sos
1 czerwona cebula
pieprz i sól
1 łyżka octu z sherry
1 łyżka musztardy ziarnistej z dodatkiem piment d’espelette
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki maślanki
4 łyżki śmietany
listki z 2 gałązek tymianku

W dużym płaskim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą.  Rozbijamy jajka do filiżanek. Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył się wir  i dodajemy jajka w sam środek wira. Wir w wodzie sprawi, że białka będą zwarte.

Przykrywamy garnek i gotujemy jajka na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmujemy jajka i kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.

Bekon smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz a kawałki bekonu będą chrupiące.

Do patelni dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, ocet, musztardę i oliwę.  Mieszamy wszystko dokładnie. Całość doprawiamy pieprzem. Po ostudzeniu mieszamy z maślanką, śmietaną i tymiankiem. Odstawiamy na pół godziny aby smaki się przegryzły.

Komponujemy talerz: najpierw kładziemy liście mniszka lub innej gorzkiej sałaty.  Na wierzchu kładziemy jajko i wszystko polewamy sosem i posypujemy kawałeczkami bekonu.

Można podać z chlebem, aby moc go moczyć w żółtku.

Serves 4 people

Ingredients:

poached eggs
4 eggs
vinegar
salt

4 slices  smoked bacon

4 cups young leaves of common dandelion or rocket

sauce
1 red onion
pepper and salt
1 tablespoon sherry vinegar
1 tablespoon grainy mustard with the addition of piment d'Espelette
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons buttermilk
4 tablespoons cream
leaves from 2 sprigs of thyme

In a large shallow pot boil the water with vinegar and salt. Break eggs into the cups. Mix the water very hard to create a swirl and add the eggs in the middle of water, The movement of the water make the egg white to be supple.

When the egg whites become opaque, remove the eggs from the pot and transfer them over to the plates covered with aper towels.

Fry the bacon in a frying pan until the melts out and the  pieces of the bacon become crisp.
To the pan add the chopped red onion cut thinl, vinegar, mustard and olive oil. Mix everything thoroughly. Season with pepper.

After the sauce had cooled slightly add  the buttermilk, sour cream and thyme. Let stand for a few moments for the flavors to merge.

Compose a plate, first we put dandelion leaves or other bitter lettuce. On top place one poached  egg and pour the sauce  around the plate. Sprinkle with pieces of bacon on top.

Serve with country bread to soak up the egg yolk.