Tak, to prawda, tymianek to moje
ulubione zioło. Dodaję go do wszystkiego do czego tylko mogę. Czy to do dań
wytrawnych czy deserów.
W deserach, szczególnie dobrze tymianek
współgra z owocami pestkowymi. Ale kiedy znalazłam w książce Agricola Cookbook przepis
na sorbet z pieczonych truskawek z tymiankiem, wiedziałam. Niech no tylko
pojawią się truskawki – będzie sorbet!
Well,
I believe thyme is my favorite herb, ever! I just cannot resist it. I add it to
anything I can, be it savory or sweet.
In
sweet dishes thyme marries perfectly with stone fruits. Sooo many such desserts
I have made already. Only recently the apricot ice cream. But, when I found
this dessert in the Agricola Cookbook, I knew it – if only the first
strawberries arive – this dessert is a must!
I
hope you will enjoy it as much as I have!
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
8 szklanek dojrzałych truskawek, małych,
umytych i pozbawionych szypułek
1 łyżka cukru brzozowego na 2 szklanki
truskawek
skórka i sok z 2 cytryn
8 gałązek tymianku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 szklanki wody
2-3 łyżki miodu
Truskawki myjemy, przebieramy i
pozbawiamy szypułek. Przekładamy truskawki do naczynia, dodajemy ksylitol
(można cukier), sok i skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz świeżo zmielony
pieprz.
Wstawiamy naczynie do rozgrzanego
piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 45 minut, do
zgęstnienia syropu.
Przekładamy truskawki do płaskiego rondla,
dodajemy wodę, stawiamy rondel na palniku i gotujemy na małym ogniu przez ok.30
minut.
Usuwamy gałązki tymianku, przekładamy
truskawki do blendera i miksujemy na gładką masę z dodatkiem miodu.
Przekładamy masę do worka z zamkiem,
rozkładamy płasko w zamrażarce i mrozimy
do pełnego zamrożenia. Po zmrożeniu sorbetu przekładamy pokruszone kawałki ponownie
do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy sorbet do pojemnika,
zamykamy szczelnie i przechowujemy w zamrażarce.
Ingredients:
8 cups ripe
strawberries, small, washed and without stalks
1 tablespoon of
birch sugar for 2 cups of strawberries
zest and juice of 2
lemons
8 sprigs of thyme
1 teaspoon freshly
ground pepper
2 cups water
2-3 tablespoons
honey
Wash the strawberries
thoroughly, pick the washed fruit and remove the stems. Put the strawberries
into a non-corrosive baking pan, add xylitol (you can use sugar), juice and
lemon zest, thyme sprigs and freshly ground black pepper.
Put the dish in the
oven and bake the strawberries at 200
degrees for about 45 minutes until syrup gets thick.
Transfer the baked strawberries
into a saucepan, add water, put the pan on the burner and cook over low heat
for about 30 minutes.
When cooled
slightly remove thyme sprigs from the strawberries then place them in a blender
and blend with honey until smooth.
Transfer the
strawberries in a zip lock bag and when cooled place the bag flat in a freezer
and freeze until firm.
When fully frozen,
break the sorbet into large pieces and
place them back into the blender and mix until smooth.
Put the sorbet into
a container, close tightly and store in the freezer.